Izrael z obsežnim nočnim napadom na Sirijo, na katerega so Sirci odgovorili

V obsežnem nočnem napadu je  28 izraelskih letal po poročanju ruskega obrambnega ministrstva, na cilje v Siriji izstrelilo 60 raket, ob tem pa je bilo izstreljenih še deset raket zemlja zemlja. Napadeni so bili sistemi sirske protiletalske obrambe in oporišča iranskih vojakov, ki bi naj po Izraelskih trditvah izvedle napad na cilje na Golanski planoti. No, Sirci trdijo, da so sami le odgovorili na izraelske napade, ki se v zadnjem času kar vrstijo in to s 60 raketami.

Poročila o posledicah napadov si nasprotujejo. Sirci trdijo in vsaj en posnetek to potrjuje, da so sestrelili veliko izraelskih raket. Izraelci trdijo, da so Iranci, ne Sirci, proti njim izstrelili le 20 raket in da je bila večina sestreljena, žrtev ni bilo. Propaganda pač.

Nekaj je jasno. Sirski protiletalski sistem je tako posodobljen, da si niti Izraelci ne upajo preveč  leteti nad sirskim ozemljem in raje napade izvajajo z večje razdalje, najraje z libanonskega ozemlja. Libanoncev seveda ne prosijo za dovoljenje. To ne pomeni, da je sirski protiletalski sistem neprebojen. Daleč od tega. To potrjuje tudi uničenje enega sirskega sistema Pancir S1. Veliko raket najde svoje cilje in tudi če bi Izraelci poleteli nad Sirijo, ne bi izgubili vseh letal. Nekaj, ne vseh. To je bolj stvar politične volje, kot vojaške zmogljivosti.

Posnetek sestrelitve izraelske rakete

Sirske vladne sile počasi čistijo obkoljene upornike. Na jugu Damaska še vztrajajo borci Islamske države, a dnevi so jim šteti. To pomeni, da bodo sirske vladne sile kmalu svojo pozornost preusmerile drugam. Na severu je v rokah upornikov pokrajina Idlib, na jugu Dara. Na jugu, seveda, Sirija meji na Izrael in Izraelci nočejo videti, da bi se sirske sile vrnile na mejo, zaradi česar so sposobni tolerirati prisotnost borcev Islamske države na svoji meji. Da, prav ste prebrali, Izraelci borce Islamske države, skrajneže, ki so zakrivili številne teroristične napade po svetu, puščajo pri miru, medtem ko napadajo sirske vladne sile.

Ob boku sirskih vladnih sil se borijo tudi iranski vojaki in pripadniki Hezbolaha. To je uradni razlog za Izraelske napade na Sirijo. Preprečiti hočejo, da bi Iranci na njihovih mejah zgradili vojaška oporišča. Delno res, seveda, toda po drugi strani se čuti frustracijo, da ni uspelo uničenje sirske države. Zdi se, da skušajo narediti vse, da trenutek, ko se bodo morali soočiti s ponovno enotno in vojaško močno Sirijo, nikoli ne bi prišel, kaj šele, da bi ta država bila zaveznik Irana.


Posnetek izraelskega uničenja sirskega protiletalskega sistem Pancir

Izraelci imajo to srečo, da Rusi nimajo nobenega, niti najmanjšega interesa, da bi se z njimi spustili v spopad. Resnica je takšna, da bi za Ruse to bil korak predaleč, ki bi zahteval previsok vložek. V Siriji so pač, ker hočejo uničiti islamske teroriste, pod oblast Asada vrniti večino ozemlja Sirije in omogočiti njegovo preživetje. Ne, da bi se borili proti Izraelu. Zaradi tega ne rohnijo zaradi izraelskih napadov, kot so to počeli zaradi ameriškega. So pa pripravljeni vlagati v sirsko protiletalsko obrambo, a tudi tu očitno obstaja meja. Obljube, da bodo Sircem dobavili sistem S 300 se zdijo le prazno govorjenje, a zavedati se moramo, da tudi ta sistem ni popoln, še posebej pa ne more delati čudežev, če gre le za nekaj posameznih primerkov.

Lahko si mislimo, kakšen je ruski nasvet Sircem. ‘Ne odgovarjajte na napade ampak nadaljujete svoje operacije proti upornikom.’ Vprašanje, ali je sirska vlada takšne nasvete pripravljena poslušati v nedogled. Včerajšnji raketni napad na Golansko planoto kaže, da ne nujno. Kaže nam to tudi, da sirska vlada ni le ruski satelit, ampak ravna in bo ravnala iz lastnih interesov, svojo vlogo pa bo odigral tudi Iran.

Žalostno je, da je po vseh teh letih vojne mir v Siriji še vedno zelo oddaljen. Le vsake toliko časa vstopimo v novo fazo.

Ne moremo mimo zaostrovanja odnosov med ZDA in Izraelom. Ameriški predsednik Donald Trump se je odpovedal jedrskemu sporazumu in grozi s sankcijami, vse na veliko veselje Izraelcev. Ti Islamski republiki niso sposobni povzročiti veliko škode. Mogoče kak drzen napad z manjšimi posledicami in veliko propagande, a to je tudi vse. ZDA po drugi strani lahko naredijo več in napade na Sirijo lahko razumemo tudi kot poskus sprovocirati odgovor in se potem predstaviti kot žrtev iranske agresije. Temu služijo recimo izraelske laži, da so včeraj uničili iranski protiletalski sistem Pancir, čeprav je ta bil sirski. Pričakujemo lahko le še več takšnih napadov.

Na koncu še na kratko. Izrael je prvi napadel Sirijo. Sirci in  ne Iranci, so na napad odgovorili z obstreljevanjem Golanske planote, ki pa je v resnici ozemlje Sirije pod izraelsko okupacijo.