Orban na obisku pri SDS-u. Toda, ali je nacionalistična internacionala sploh mogoča?

Včerajšnji obisk madžarskega predsednika Viktorja Orbana na konvenciji SDS v Celju, tej stranki ne bo ne škodil, ne koristil. Tisti, ki so do zdaj podpirali SDS, večinoma podpirajo tudi madžarskega predsednika, predvsem zaradi njegovega odnosa do migracij, tisti ki so ga odklanjali, so odklanjali tudi SDS. Seveda je nekaj vmesnih primerov, recimo konservativcev, ki Orbanu nasprotujejo ali levičarjev, ki ga podpirajo, toda ti ne bodo prinesli večjih odlivov podpore na eno ali na drugo stran. Za notranje politične namene je torej Orbanov obisk in debata okoli tega namenjena le mobilizaciji lastnih privržencev. Na eni in na drugi strani.

Kljub temu se moramo dotakniti problematičnosti zavezništev med nacionalističnimi, konservativnimi voditelji po Evropi. Temu lahko rečemo kar desničarska, populistična internacionala. Gre za gibanje, ki ostro odklanja migracije, sploh muslimanov, nasprotuje liberalnemu političnemu redu, na vsakem koraku straši s kulturnim marksizmom, ki da uničuje same temelje evropske civilizacije in si na koncu dneva želi močne nacionalne države, ki ne bodo odgovarjale nobeni nadnacionalni strukturi. Pri SDS pri slednjem zdaj še ni tako, bo pa v prihodnje, glede na trende v Evropi, zagotovo.

Vse te desničarske populistične sile, ki večinoma povzdigujejo nacionalizem, imajo ta čas skupne sovražnike, zato se lahko povezujejo. Nič ni čudnega, če si lahko, kljub zgodovinskim zameram, francoski in nemški nacionalisti sežejo v roke, če razne novodobne skrajne skupine skupaj protestirajo za čisto, belo Evropo. Trenutno so jim na prvem mestu sovražnikov pač liberalna elita, muslimanski migranti in begunci, feministke in tako dalje.  Toda, kaj se bo zgodilo, če bodo te sile enkrat povsod prevzele oblast?

Lahko si mislimo, da bo marsikje podobno, kot ta čas v Ukrajini.  Vladala bo oligarhija, s podporo skrajnih nacionalističnih tolp, ki bodo ustrahovale levičarske politične nasprotnike. Rdeče zvezde bodo prepovedane, komuniste in socialiste se bo preganjalo, medtem ko bodo po ulicah z baklami v rokah korakali nacionalisti in peli slavo svoji državi, pogosto pa bodo slavili nacistične kolaborante. V Ukrajini recimo slavijo Bandero. Toda, problem je, da bodo ti ljudje kmalu povečali svoje apetite in se spomnili starih zgodovinskih zamer. Madžar, če smo pri Orbanu, se bo začel spraševati, zakaj za vraga je Prekmurje del Slovenije. Po prvi svetovni vojni je Madžarski bilo marsikaj odvzeto, pogosto povsem nepreavično. Po drugi strani bo slovenski nacionalist  zahteval Slovenijo do Mirne ali še dlje, vrnitev Trsta. Italijanski nacionalist bo rekel, da je Istra njihova, nemški, da je bil izgon sudetskih Nemcev nepravičen. Desničarska internacionala bo razpadla in dovčerajšnji zavezniki se bodo začeli spopadati med seboj.

Če ne verjamete, poglejte kakšna trenja ustvarja povzdigovanje Banderovcev v Ukrajini s Poljsko. Poljaki se spomnijo, kakšna grozodejstva so ti ljudje izvajali med drugo svetovno vojno. Da se o tem več ne govori, je poslediac tega, da imata Ukrajina in Poljska skupnega nasprotnika, Rusijo in zaradi tega ne želita poglobiti prepada.

Podobno bo pri migrantih. Zdaj so problem muslimanski migranti in begunci, toda, potem bodo problem tudi poljski in slovenski.  Ni vse v religiji. Če bi temu bilo tako, v ZDA ne bi bilo takšnega odpora do migrantov iz latinske Amerike, ki seveda niso muslimani. Domačini vsepovsod se sprašujejo in skrajni nacionalizem bo to le okrepil, zakaj lahko prihajajo tujci in jim odvzemajo delovna mesta. Če ne to, bodo trdili, da tujci le prihajajo izkoriščati domačo socialno državo. Na kratko, Poljak ne bo več dobrodošel v Veliki Britaniji in Slovenec ne v Nemčiji. V naši državi dobro vemo, kako nekateri sovražijo Srbe in Hrvate.

Ni rečeno, da se bo ta scenarij uresničil, sploh pa ne na ravni celotne Evrope. Mogoče v posameznih državah. Dobro pa je do konca premisliti, kaj v resnici prinašajo te sile, ki bi z desne ustvarile alternativno internacionalo. Če dosežejo to, kar si želijo, je posledica lahko le nenehen konflikt in to med njimi samimi.