Po raziskavi Ninamedie SDS na vrhu, a ji še vedno kaže na nadaljevanje dela v opoziciji

Vedno bolj kaže na zmago SDS in to se zdi tudi razumljivo. Ninamedia je po poročanju Večera stranki Janeza Janše med opredeljenimi volivci namerila 24,9%. To je čisto v okvirih podpore te stranke, ki ima strop tam nekje pri 30%. Kar se po vsej verjetnosti dogaja je, da tisti volivci, ki so pred časom še upali  na Združeno desnico, SLS, Listo novinarja Bojana Požarja ali Čuševe Zelene Slovenije,  premikajo svojo podporo k SDS, saj bi drugače grozilo, da bodo svoj glas, če te stranke ne bi uspele doseči štirih %, vrgli proč.  S tem se tudi zmanjšuje nevarnost, da bi si politična desnica z razdrobljenostjo bistveno zmanjšala možnosti na državnozborskih volitvah.

Za drugo mesto se borita Lista Marjana Šarca in Socialni demokrati, s 16 in 15,4% med opredeljenimi volivci. Skupaj imata ti dve stranki višjo podporo kot SDS in če dodamo še dva potencialna koalicijska partnerja, SMC z 9,4% in DeSUS s 6,6%, dobimo večino in možnost nove vladajoče koalicije. Skupna podpora teh strank je tudi višja od skupne podpore SDS in NSi. Slednji je Ninamedia namerila 7% med opredeljenimi volivci.

Levica bi dobila 6,8% in ravno ta stranka bi se lahko pokazala kot še kako pomembna v povolilnih računicah.

Nekaj malega možnosti imajo še Dobra država, Stranka Alenke Bratušek in SLS, čeprav je pri strankah z zelo nizko namerjeno podporo nujna še posebna previdnost. Pridobiti odstotek ali dva v zelo kratkem času, ni nič nemogočega, sicer pa imajo tudi vse raziskave javnega mnenja možno odstopanje nekaj odstotkov.

Razlog, da bo SDS zmagovalka volitev, se skriva v razbitosti večine levo sredinskega prostora med tri stranke, Listo Marjana Šarca, Socialne demokrate in Stranko modernega centra. Če je na prejšnjih volitvah SMC dominirala ta prostor, imata zdaj dve stranki podoben rezultat, SMC pa tudi ne tako zelo slabega.  Nič ne kaže, da bi se LMŠ ali SD na račun druge še lahko posebej okrepili, čeprav so presenečenja še vedno mogoča. Miro Cerar je s predčasnimi volitvami tudi uspel stabilizirati podporo stranki.

Kot že nekaj časa, kaže da bo nova koalicija sestavljena iz kombinacije strank LMŠ, SD, SMC, DeSUS, manjša možnost je, da bosta v njej NSi in Levica, vendar pa ne obe hkrati. Kdo bo predsednik vlade, je še povsem odprto, to pa je tudi razlog, da lahko pričakujemo malo ostrejše tone med LMŠ in SD. Vsak odstotek bo pomemben in drugouvrščena stranka bo na koncu, potem ko SDS tega verjetno zaradi pomanjkanja zaveznikov in vsesplošnega odklanjanja, ne bo uspelo, postavila predsednika vlade.

Da, omenimo lahko scenarij, po katerem bi dobili koalicijo med SDS, NSi in LMŠ, vendar pa je treba poudariti, da bi takšna koalicija bila za Marjana Šarca dolgoročno političen samomor.  Živimo v državi, kjer ima večina državljanov odklonilno mnenje o SDS in ker bo LMŠ veliko svoje podpore črpala iz tega bazena, bi sodelovanje v novi Janševi vladi te ljudi zelo hitro odbilo od Marjana Šarca.

No, po drugi strani smo pa že navajeni instant strank, novih rešiteljev, ki jim podpora zelo hitro pade.