Na jugu Damaska počasi izginja ozemlje pod nadzorom upornikov

Aprilski napad Američanov, Francozov in Britancev na Sirijo zaradi domnevne uporabe kemičnega orožja v predmestju Damaska, ni imel vpliva na vojno. Prav tako ne ponovni napad Izraelcev, ki skušajo preprečiti krepitev iranske prisotnosti v sosednji državi. Sirske oborožene sile nadaljujejo svoj pohod proti uporniškim enklavam in jih eno za drugo vračajo pod nadzor centralne oblasti.

Po uspešno zaključeni operaciji v Vzhodni Ghouti, so se sirske oborožene sile odločile očistiti še eno področje v bližini prestolnice. Na jugu Damaska ostaja še zadnje zatočišče upornikov. Očistiti je pravilna beseda, saj boji potekajo proti skrajnežem Islamske države, zaradi česar so boji tudi hujši, kot  bi bili proti drugim upornikom. Namreč, Islamska država nima pravega izhoda. Medtem ko lahko sirske oborožene sile druge upornike z zelenimi avtobusi izvozijo v provinco Idlib, ki jo nadzorujejo drugi uporniki, je vprašanje, kam bi naj odšli borci Islamske države. Prej kaže, da se bodo borili do konca. No, ob tem se je treba spomniti, da so Američani in Kurdi omogočili evakuacijo borcev Islamske države iz Rake, saj so pri zavzemanju tistega mesta kurdske sile imele velike izgube. Mesto je bilo iz tega razloga v veliki meri uničeno, a o odgovornosti ameriških in kurdskih sil zahodni mediji niso veliko razpravljali. Bolj jih je zanimalo uničenje v Alepu  in Vzhodni Ghouti.

Sirske oborožene sile počasi, a zanesljivo uničujejo pripadnike Islamske države na jugu Damaska in so njihovo ozemlje razbile na dva dela. Po nekaterih poročilih bi naj južni del že padel pod nadzor vladnih sil.

petolucemyarmuk
Stanje na bojišču 3. maja. Zeleno so uporniki, s katerimi so sirske sile sklenile sporazum, črno so preostanki ozemlja pod nadzorom Islamske države.

Medtem se uporniki, s katerimi je bil sklenjen sporazum, umikajo v pokrajino Idlib. Petega maja je območje zapustilo 33 avtobusov upornikov in članov njihovih družin.  To je tretji takšen transport v pokrajino Idlib, v prihodnjih dneh bi naj prišlo do novih.

Podobne operacije se izvajajo tudi drugje po Siriji.

One thought on “Na jugu Damaska počasi izginja ozemlje pod nadzorom upornikov

Komentarji so zaprti.