Slovenije ne bo rešila ne Rusija, ne ZDA

En trezen pogled na slovenski položaj v svetu in odnos do Rusije.

Manca G Renko:

V dokumentih iz druge polovice 19. stoletja vidimo, da so takrat Slovenci sebe dojemali kot integralni del slovanskega sveta, celo kot del Rusije (Rusija nas bo ščitila, varovala), medtem ko je slovensko ozemlje v ruskih arhivih omenjeno zanemarljivo malo. Zanimivo je, da sta šla ljubljanski župan Ivan Hribar in intelektualec s poznejšo mednarodno kariero v zavarovalništvu Lev Ferdinand Tuma tik pred prvo svetovno vojno vsak zase prositi ruskega zunanjega ministra, naj za Jugoslavijo reši Trst. Številni slovenski intelektualci so bili prepričani, da so Rusi seznanjeni s pomenom Trsta, in celo menili so, da bo preko slovanskega sveta tudi Rusija pridobila dostop do Jadrana. Zaupali so Rusiji in menili, da jih ta zelo dobro pozna. Še danes nekateri verjamejo, da nas bo varovala Rusija, in drugi, da nas bo Amerika, v resnici pa si je najbolj realno priznati, da je obema za nas bolj ali manj vseeno, zato bi bilo najbolje, da se ne bi zanašali na njihovo pomoč, ampak sami nase.

Veliko je naivnosti o mednarodni politiki. Eni mislijo, da če bo Slovenija plazila pred ZDA, nas bodo podprli v sporu s Hrvaško, kar seveda ni res, ker nas Washington komaj registrira in skuša ohraniti dobre odnose z obema državama, dokler sta obe poslušni. Podobno z Rusijo. Za Rusijo je Slovenija le še ena država, s katero lahko navezuje stike, trguje, v resnici pa predaleč in premajhna, da bi skušala resno vplivati na delovanje države, kaj šele, da bi sklepala kakšna zavezništva ali celo kdaj vojaško posredovala v slovensko korist. Tega verjetno še za Srbijo ne bi naredila, glede na obkoljenost Srbije z državami, ki tega ne bi dopustile.

Za Slovenijo je pomembno, da si pušča odprta vsa vrata, da se ne pusti vpeti v igre velikih sil. Še posebej ne sme postati igrača v rokah večjih zahodnih centrov v njihovi vojni proti Rusiji in si delati izgube z raznimi sankcijami in pošiljanjem vojakov na nesmiselne misije na ruske meje. Neodvisna zunanja politika, ki na prvo mesto postavlja slovenske interese, je nujna.

To pa ne pomeni, da je treba molčati ob raznoraznih teorijah zarote, ki jih zahodni centri moči mečejo proti Rusiji. Ker imajo oni interes zaostrovati odnose, res ni treba verjeti njihovim neumnostim o ruskem vplivu na ameriške predsedniške volitve ali napadu s kemičnim orožjem na ruskega bivšega agenta v Veliki Britaniji.