Karl Erjavec o tistih 1000 evrih pokojnine

Ena izmed bolj trdovratnih lažnih novic je tista, da je Karl Erjavec pred leti obljubil 1000 evrov pokojnine. Pogosto politiki izrazijo kakšno željo, recimo po 1000 evrih minimalne plače,kakor je to pred kratkim dejal Dejan Židan, potem pa se to spremeni v nenehno nabijanje o lažnih obljubah. Na žalost, saj je dovolj resničnih problemov, s katerimi se lahko ubadajo, ne pa da zavajajo.

No, Karl Erjavec je trn v peti marsikomu, zato je tudi tarča napadov z vseh strani, je pa ves političen prostor prestreljen z negativno kampanjo. Veliko je tudi primerov, ko se besede politikov jemlje iz konteksta, pogosto pa se na najbolj odvraten način laže, kar naši demokraciji ne koristi.

Če smo že pri Karlu Erjavcu in stranki DeSUS, menim, da je ena največjih laži, da bi druge stranke bolje poskrbele za upokojence. V družbi nenehno poteka boj za prerazdeljevanje sredstev in DeSUS je ovira, da se zmanjša moč upokojencev, se pravi, da se še podaljša delovno dobo, zniža odmerne odstotke, spremeni pokojninski sistem in tako dalje. Končni cilj je zmanjšati maso denarja namenjeno za pokojnine. Nekateri bi pod kakšnim novim sistemom morebiti res pridobili, a na splošno bi večina le izgubila. Gre za podobno zgodbo, kot pri sindikatih, ki se jih slika kot zaviralce razvoja, češ da bi brez njih bilo bolje, a v resnici bi bilo bolje le za nekatere, za večino pa pač ne.