V Avstriji odklenkalo pridigarjem sovraštva

V Avstriji:

Avstrija je napovedala zaprtje sedmih mošej, med njimi turške mošeje na Dunaju, ki jo bodo zaprli tudi zaradi suma desničarskega ekstremizma. Ob tem več deset imamom zaradi suma prepovedanega financiranja iz tujine grozi izgon.

Njihovo zaprtje so odredili zaradi kršitev zakona o islamu, sprejetega leta 2015, je na jutranji novinarski konferenci v kanclerskem uradu pojasnil avstrijski kancler Sebastian Kurz. “Vzporedne družbe, politični islam in težnje k radikalizaciji v naši družbi nimajo mesta.” Vicekancler Heinz-Christian Strache je k temu dodal, da ni mogoče “trpeti sovražnih pridig pod krinko religije”.

Marsikje se pred širjenjem sovraštva s strani muslimanskih skrajnežev zatiska oči, potem se pa čudi, od kod prihajajo teroristi in zakaj se jih toliko odpravlja v vojne na Bližnjem Vzhodu, kjer potem sledijo radikalnim ideologijam. No, na žalost je jasno, da nekatere države namenoma izvažajo te borce v države, ki jih skušajo destabilizirati. Dober primer je Sirija. Preživeli se potem vrnejo in predstavjajo varnostno tveganje.

Pogosto smo zaradi strahu pred širjenjem domačega ekstremizma priča molku, ko gre za skrajne pridigarje, a zaradi tega se razmere ne  izboljšujejo. Potrebno je narediti red, da bodo lahko muslimanske skupnosti po Evropi živele v strpnosti.

Seveda pa je tudi tukaj na mestu določena previdnost. Preganjati je treba tiste, ki pozivajo k nasilju, ki celo novačijo borce in jih pošiljajo v tuje države, po drugi strani pa ohranjati svobodo veroizpovedi in govora.