Ne, čisto nič ne bo narobe, če bo koalicijo sestavil Marjan Šarec

Da, SDS je relativna zmagovalka volitev, a znati je treba seštevati, da spoznaš, kako malo je ta zmaga v resnici vredna. Toda, to ne pomeni, da desni aktivisti ne  skušajo rezultat predstaviti kot zmago Janeza Janše, iz česar bi naj sledilo, da SDS mora sestavljati vlado in da je vsak drug rezultat skorajda napad na demokracijo.

To seveda ni res. Imamo proporcionalni sistem, v katerem zmaga tisti, ki ima skupaj z zavezniki več kot polovico poslancev. Treba se je znati povezovati. Stranka, ki leta in leta brezobzirno napada vse druge,  mora vprašanje, zakaj se z njimi nihče noče povezovati, postaviti sama sebi. Drugi nimajo teh težav. No, če seštejemo število poslancev strank, postane jasno, da jih SDS res ima največ, a da lahko tudi drugouvrščeni, s pol slabšim rezultatom, sestavi koalicijo. Nič nedemokratičnega ni v tem. Ne, to je le odraz  podpore strankam, ki bodo sestavljale koalicijo. Strankam, ki bodo, če bo do takšne koalicije prišlo (recimo LMŠ, SD, SMC, Levica, SAB, DeSUS), skupaj seveda imele več poslancev kot SDS.

Meni osebno je čisto vseeno, komu predsednik republike prvemu podeli priložnost iskati podporo. Če bo Janez Janša sposoben na svojo stran pridobiti kakšno stranko, ki je prej zavračala sodelovanje z njim, bo novi predsednik vlade. No, mogoče se bo žrtvoval za stranko in bo predsednik  vlade kdo drug. Če bodo po drugi strani drugi mimo njega sestavili koalicijo, bo njegov obisk pri predsedniku republike povsem nepomemben.

Politične stranke se te dni pogajajo in kdo ve, kakšen bo na koncu rezultat. Končamo lahko celo s kompromisnim predsednikom vlade. Kje pa piše, da mora ta priti iz najmočnejše ali druge najmočnejše stranke. Predsednica vlade bi lahko postala  bivša predsednica vlade, Alenka Bratušek. Lahko bi to postal Matej Tonin, če bi prišlo do sporazuma med SDS, NSI in na drugi strani recimo SMC in LMŠ.  Vse to je povsem demokratično in odraz rezultata državnozborskih volitev.