Iranska nogometna reprezentanca na svetovnem prvenstvu v nogometu v Rusiji ne bo smela igrati v Nike obutvi

To je posledica ameriških sankcij proti islamski republiki Iran.

Nike zagotavlja obutev 60% ekip na svetovnem prvenstvu in je v preteklosti to počel tudi za Iran. Da bi kršili sankcije, podjetju verjetno niti na pamet ne pride, saj so posledice lahko zelo hude. Za kršitev je zagrožena kazen do milijona $ in 20 let v zaporu.

Iranska ekipa bo pač morala najti drugega dobavitelja.

Čemu koristijo takšne sankcije? Preprečevanju razvoja iranskih balističnih raket? Onemogočanju jedrskega programa? Kdo bi to verjel. Prej kaže, da gre za nečloveške pritiske, s katerimi se skuša demoralizirati iransko prebivalstvo, povečati nezadovoljstvo in mogoče sprožiti nemire, ki lahko potem državo pahnejo v kaos. Vsi vemo, kako se lahko to konča. Kot v Libiji, ki še leta po Gadafijevem padcu ni mirna.

Vojne se dandanes vodijo na različne načine, ne le z vojskami, ampak tudi medijsko in celo na športnem področju. Rusi so to dobro izkusili na lastni koži, ko so jih prisilili, da na zimskih olimpijskih igrah niso smeli nastopati pod lastno zastavo, čeprav so vsi udeleženci seveda bili čisti. No, tudi za tiste posamezne športnike, ki so jim onemogočili nastop, češ da so jemali nedovoljena sredstva, ne vemo čisto, če so res bili krivi. A takšen je moderen svet. Takšen, da športniki ne smejo uporabljati obutve iz države, ki je proti njim uvedla sankcije.