Sirske vladne sile bodo branile Kurde pred turško ofenzivo. Prve sile na poti v Manbij

Napoved ameriškega umika iz Sirije je v gibanje pognala turške in sirske vladne sile in očitno je, da je prvi cilj mesto Manbij. Toda, če je kdo pričakoval divjo dirko, se je še kako zmotil. Turki počasi kopičijo svoje sile in napovedujejo ofenzivo, Američani so še vedno v Siriji in tudi v mestu Manbij, sirske vladne sile pa so po dogovoru s Kurdi prispele na obrobje mesta.

Vsekakor zelo zanimiv zaplet.

Kaj se v resnici dogaja na terenu, je težko presoditi. Sirske vladne sile so se premaknile  na območje pod nadzorom Kurdov, a v mesto Manbij naj še kljub nekaterim poročilom ne bi vstopile. To tudi ni potrebno, saj morajo sirske vladne sile Kurde zaščititi pred turškim napadom in to lahko storijo tako, da se jim postavijo na pot. Že njihova prisotnost bi lahko preprečila spopade. Po drugi strani je tako, da dokler so v mestu še Američani in kaže da so, je vstop sirskih vladnih sil lahko tvegan.

Za Turke je medtem na mestu globok premislek. Njihov interes je razorožitev Kurdov, toda, če bi sami zavzeli kurdska področja in jih mogoče celo aneksirali, bi to prineslo le združitev kurdskih področij, ki jih že nadzirajo, z novimi. Njihove težave bi se le še povečale. To je tudi razlog za upanje, da mogoče le ne bodo izvedli svoje ofenzive, če bodo sirske vladne sile s Kurdi sprejele dogovor, ki bo prinesel vrnitev tega ozemlja pod nadzor centralne vlade v Damasku. Kaj se bo potem v resnici zgodilo, bo pokazal čas.