Povej mi, koga ne smeš kritizirati in povem ti, kdo ti vlada

Zabavno je, da so zdaj nekateri demokrati v ZDA razburjeni, ker je ena izmed njih opozorila na morebitno dvojno lojalnost. Problem je seveda v tem, da je to storila z napačno državo. Sami radi republikance obtožujejo, da so ruski agenti in da je sam Putin pomagal na oblast predsedniku Trumpu.

Kaj se je zgodilo?

Demokratska predstavnica iz Minnesote somalsko ameriškega rodu, Ilhan Omar, je med nekim shodom na vprašanje ameriške politike do Izraela izjavila, da ‘želi govoriti o političnem vplivu v tej državi, po katerem je dovoljeno pritiskati za zvestobo tuji državi.’ V enem izmed svojih twittov je zapisala, da ‘ne bi smelo biti pričakovano od mene, da zagotovim podporo drugi državi, da bi lahko v Kongresu ali v odboru služila svoji.’

Ne, ni omenjala Judov, ni izražala sovraštva do države Izrael, a obtožbe, da gre za antisemitizem, so se hitro pojavile. V resnici na podlagi besed, ki jih samo skrajno zmeden um lahko razume kot sovraštvo. V medijih so jo prav tega obtožili, brez enega samega dokaza, sledili pa so kritiki na družbenih omrežjih. Med republikanci je to bilo pričakovano, med demokrati, resnici na ljubo, tudi. S tem, ko so jo tudi slednji napadli in zdaj razmišljajo o sankcijah, so še kako dokazali, da v ZDA ena država uživa pretirano podporo in da njene politike ni dovoljeno kritizirati. Dokazali so, da ima Ilhan Omar prav in da vse, kar počnejo v odgovor, počnejo zato, da bi utišali vsakršno kritiko.

ilhan omar
Ilhan Omar

Torej, kot Američan lahko v svet mečete neumnosti o ruskem vmešavanju v ameriške predsedniške volitve in nedokazane trditve o povezanosti Trumpa z Rusi, ne smete pa niti pisniti o izraelski politiki, kaj šele, da bi kritizirali tiste, ki so interese te države postavili nad interesi svoje. Toliko tudi o svobodi izražanja v ZDA.

Spet, nič nepričakovanega ni, da so se prav najbolj goreči zagovorniki svobode govora, ki prihajajo iz konservativnega tabora, najbolj zagreto spravili nad Ilhan Omar. S tem so pokazali, da jim je do svobode le, če gre zanje, drugim bi jo pa odrekali.

V ZDA so sicer prišli že do te stopnje, da Izraelci lahko vse Palestince zaprejo v koncentracijska taborišča in spustijo plin in bodo to prikazali, kot samoobrambo Izraela. Nobene zmernosti več ni.

V enem izmed svojih twittov je Ilhan Omar zapisala: ‘Nasprotovati Netanjahuju in okupaciji ni enako, kot biti antisemit.’

Točno tako.