Bo Donald Trump zaradi obsedenosti medijev z ruskim vmešavanjem v ameriške predsedniške volitve ponovno zmagal?

Vse od ameriških predsedniških volitev leta 2016 smo poslušali, da je zmagovalec, Donald Trump, do zmage prišel zaradi ruskega vmešavanja. Rusi so bili vsepovsod in Trump označen za izdajalca, ki so mu šteti dnevi. Vsake toliko časa je odjeknila novica, ki bi naj prinesla prelomnico in nepriljubljenega predsednika odgnala z oblasti. Takšnih novic je bilo veliko in so kmalu izginile, nadomestile pa so jih vedno nove. Vrtiljak norosti se je vrtel in vrtel.

Zdaj je že jasno, da Donalda Trumpa ne bodo odstavili. Tudi demokrati to vedo. Preiskava Roberta Muellerja ni našla dokazov, ki bi ga povezovali z ruskim vmešavanjem v predsedniške volitve. Teorija zarote, ki so jo tako dolgo gnali, da je poginila od vse neumnosti, demokratom ni prinesla kakšne posebne prednosti. Še več, bojijo se lahko, da jim bo na naslednjih volitvah v pogubo.

Tako je. Trumpovi podporniki že do zdaj niso imeli pretiranega zaupanja v ‘liberalne medije’, zdaj, ko je postalo jasno, da so jim tako dolgo lagali, ga bodo imeli še manj. Skoraj nemogoče jih bo prepričati, da je njihov predsednik skorumpiran, pokvarjen, nesposoben politik, ki skrbi le za koristi peščice. Tudi če se bodo vsi mediji še naprej do njega obnašali napadalno, če bodo Ruse končno pustili pri miru in se posvetili zdravstvenemu zavarovanju, jim veliko Američanov ne bo več zaupalo. Če so do zdaj tako lagali, bodo mar v prihodnje govorili resnico?

Zgodilo se je nekaj tragikomičnega. Donalda Trumpa so preganjali za edino stvar, za katero v resnici ni kriv. Označili so ga za ruskega človeka. To je neumnost, saj gre za človeka, ki se najprej bori za ZDA, oziroma za njihove elite. Ne dela za interese Rusije. Bombardiral je Sirijo, poslal je orožje v Ukrajino, na članice NATO pakta je pritiskal, naj zvišajo svoje obrambne izdatke, Nemcem je hotel prodajati ameriški plin in izriniti cenejšega ruskega in nazadnje je Ruse podil iz Venezuele. Se tako obnaša Putinov agent?

Počasi se zbirajo demokratski kandidati za predsednika ZDA. Veliko jih bo in boj bo hud. V ameriškem političnem sistemu je pač tako, da predvolilna kampanja traja zelo dolgo. Najprej bodo demokrati izbrali svojega kandidata, potem se bo ta soočil z republikanskim, z Donaldom Trumpom, ki ne le, da se lahko samo še smeji vsem novinarjem, ki so ga nenehno napadali, ima tudi to prednost, da ameriškemu gospodarstvu gre dobro in je brezposelnost nizka, čeprav je treba ob tem vedeti, da večina Američanov zaradi tega nima kdo ve koliko več v denarnici. Denar pač gre v roke najbogatejših.

Spomnimo se, kako so nam ‘strokovnjaki’ pred prejšnjimi volitvami zagotavljali, da Trump nikoli ne bo zmagal. Potem je sledil šok. Hillary Clinton, ki so jo imeli za neizogibno zmagovalko, je bila poražena.

Marsikaj bo odvisno od kandidata, ki ga bodo izbrali demokrati. Ta bo moral nagovoriti volivce v ključnih državah, ki so na prejšnjih volitvah prinesle zmago republikancem. Moral bo izpostavljati tiste teme, ki jih zanimajo in rusko vmešavanje ne bo smelo biti del političnega boja, sicer bo Trump samo pridobival. So znamenja, da so to že razumeli. Kdo ve, če ni prepozno.