Bo Združeno kraljestvo v prihodnje le še bolj podrejeno ZDA?

V sredo je britanski veleposlanik v Washingtonu  odstopil s svojega položaja, potem ko je razkritje njegove depeše, v kateri se o predsedniku ZDA, Donaldu Trumpu, ni izazil najbolj pozitivno, poslabšalo odnose med obema državama.  Kim Darroch, ki je ameriško administracijo označil za nesposobno, zaradi česar je Trump po svoji stari navadi kar preko twitterja udaril nazaj, je pojasnil, da mu ‘trenutne razmere preprečujejo, da bi še opravljal svoje delo.’

‘Ne verjamemo, da bo ta administracija postala bistveno bolj normalna; manj disfunkcionalna, manj nepredvidljiva, manj razdeljena na frakcije, manj diplomatsko nerodna in nesposobna,’ je zdaj že bivši britanski veleposlanik zapisal v eni izmed depeš, ki jih je objavil Mail on Sunday.

Ameriški predsednik Donald Trump je veleposlanika označil za zelo neumnega, napadel pa tudi britansko predsednico vlade, Thereso May. Britanci, ki se pravkar ločujejo od Evropske Unije, so zelo občutljivi, ko gre za njihovo posebno razmerje z ZDA, saj računajo na to, da bo trgovina z njimi nadomestila vse, kar bi utegnili izgubiti z obračanjem hrbta Evropi.

Donald Trump zavezništvo ZDA z Združenim kraljestvom vidi bolj kot podrejen položaj slednjih, saj je slava nekdanjega imperija že zdavnaj zašla in gre za državo, ki je kvečjemu srednja sila, sama zase prešibka, da bi lahko igrala pomembno vlogo na svetovnem odru. Hkrati impulzivno udari nazaj, kadarkoli ga kdo napade, ne glede na posledice. Nekaj, kar so Britanci po tej epizodi morali z grozo v očeh potrditi. A zdi se, da upajo bolj na to, da Trump kmalu ne bo več predsednik ZDA in se bodo odnosi vrnili v stare tirnice in bodo zaveznik ZDA številka ena. Da bo torej v Beli hiši kraljeval nekdo bolj takten in razumevajoč.

Seveda, eno izmed ključnih del veleposlanikov je, da svoja opažanja delijo domov, pri čemer to, o čem pišejo, ne bi smelo pricurljati v javnost. Prepričani smo lahko, da tudi ameriški veleposlaniki po svetu delajo enako, a to je čisto normalno. Da je ameriški predsednik malodane izsilil zamenjavo britanskega veleposlanika, nekaj kar se med zavezniškimi državami ne bi smelo dogajati, kaže na to, da Trump nič ne da na umetnost diplomacije. Nekaj, kar smo do zdaj že vsi spoznali.

Kam potuje Združeno Kraljestvo? Ta zaplet nam kaže in tudi vsem Britancem bi moral odpreti oči, da Evropska Unija res ni idealna povezava, a da so znotraj nje lahko močna članica, zunaj nje, v povezavi z ZDA pa bodo le šibki partner. Pri tem je žalostno, če je vse, kar jim je pomembno to, ali se njihov partner preko Atlantika obnaša diplomatsko ali primitivno, kot Trump, ne pa, ali so le nepomemben zaveznik, ki mora delati to, kar se mu reče. Zunaj EU, bo Združeno kraljestvo le ameriški pudelj, oznaka, ki smo jo sicer slišali že zdavnaj, a se bo le še bolj potrdila.

Naslednji predsednik britanske vlade bo bržkone Boris Johnson, nekdanji župan Londona, ki se je v preteklosti tudi sam negativno izrazil o ameriškem predsedniku. Tokrat se je vzdržal kritike, s čimer si je prislužil obtožbo, da je britanskega veleposlanika v ZDA vrgel pod avtobus. Za razliko od njegovega konkurenta, trenutnega zunanjega ministra Jeremyja Hunta, ga ni bil pripravljen odločno vzeti v bran. Mislimo si lahko potem, kakšen bo prihodnji odnos med državama, če bo Johnson predsednik vlade. Namesto, da bi, kot sanjajo nekateri podporniki brexita,  Združeno kraljestvo postalo močna, neodvisna sila, bodo le še bolj privesek ZDA, povrhu pa bodo morali še kako paziti na svoje besede, da velikega moža v Washingtonu ne bi slučajno razjezili.

Sam sem mnenja, da bi bilo najboljše, če bi  Združeno kraljestvo ostalo v Evropski uniji, čeprav seveda spoštujem demokratično voljo Britancev, ki so jo izrazili na referendumu.  Britanci bi znotraj EU bili pomembna članica, ki bi lahko resno vplivala na skupno politiko, hkrati pa bi bila garant, da Nemčija ne bi postala prevladujoča članica, zaradi česar bi se lahko povezava enkrat v prihodnosti prelevila v nemški gospodarski imperij v spregi s šibkejšo Francijo.  Tako pa kaže, da bodo slej ko prej zapustili EU, potem pa se povsem podredili ZDA.