So Iranci res skušali prestreči britanski tanker?

Je možno, da bi Iranci z nekaj hitrimi čolni nadlegovali britanski tanker, ki je plul skozi hormuško ožino? Da, je možno, a hkrati manj verjetno, da bi se pripadniki iranske revolucionarne garde odločili v maščevanje za britanski zaseg iranskega tankerja, ki je pod zastavo Paname prevažal nafto mimo Gibraltarja, povečevati napetosti v regiji. Po vsem, kar smo do zdaj videli, Iran noče vojne, medtem ko vojna stranka v ZDA in njihovih zaveznicah mrzlično išče casus belli. Povod, ki bi celo očitno za pravo vojno nepripravljenega Donalda Trumpa, prisilil v napad.

Že v poročanju Američanov in Britancev so razlike. Američani so govorili o petih iranskih plovilih, britanci o treh.

RTV Slovenija:

Britansko ministrstvo za obrambo je sporočilo, da je morala posredovati vojaška ladja HMS Montrose. Ministrstvo je domnevna iranska dejanja označila za “nasprotna mednarodnemu pravu”, poroča BBC. “V nasprotju z mednarodnim pravom so tri iranska plovila poskušala preprečiti pot trgovskemu plovilu British Heritage skozi Hormuško ožino,” je sporočil tiskovni predstavnik britanske vlade.

Sprva se je poročalo o petih iranskih plovilih, ne treh. Mediji so sprva navajali neimenovane ameriške uslužbence, ki so za Reuters dejali, da so iranske ladje britanskemu tankerju ukazale, naj zapluje v iranske ozemeljske vode in se tam ustavi, a naj bi se same umaknile po opozorilu britanske vojaške ladje, ki je spremljala tanker.

Tudi, če bodo na koncu Britanci ali Američani postregli s posnetkom, ki bo dokaoval njihove trditve, se moramo vprašati, s kakšno pravico se Britanci gredo piratstvo, za kar edino lahko označimo njihov zaseg iranskega tankerja, češ da bi naj ta prevažal nafto v Sirijo in s tem kršil sankcije EU proti tej državi. Iranci sicer zanikajo, da bi tanker bil namenjen v Sirijo, kakor tudi zanikajo, da bi njihove ladje nadlegovale britanski tanker.

Komu verjeti, če ne bo dokazov? Težko vprašanje. Iran bi lahko provociral Britance v odziv na njihovo piratstvo. Lahko. Toda po drugi strani Britanci delujejo v smer zaostrovanja razmer, z željo, da bi Iran reagiral agresivno. Vidi se, komu je vojna velika želja.

One thought on “So Iranci res skušali prestreči britanski tanker?

Komentarji so zaprti.