Marjan Šarec bo v politično jesen zakorakal z močnimi kartami

Ne le, da je predsednik vlade po raziskavi Ninamedie, ki jo je opravila za RTV Slovenija in Dnevnik, na vrhu priljubljenosti politikov in 60% vprašanih meni, da vlada dela dobro, je LMŠ na levi sredini v zelo močnem položaju, saj je podpora SMC in SAB skoraj povsem skopnela. Za LMŠ bi glasovalo 21% vprašanih, za drugouvrščeno SDS pa nekaj čez 17%. SD je na tretjem mestu z 10, sledijo Levica s 6,1, NSi s 5,4 in DeSUS s 3,4%. SAB, SMC, SLS in SNS je anketa namerila manj kot 2%.

V številu sedežev v parlamentu bi se to izrazilo v večini LMŠ, SD in DeSUS. Te tri stranke bi dobile 29, 14 in 5 sedežev, kar bi skupaj zneslo 48 poslanskih mest. Levica bi dobila 8 in bi ostala brez svojega trenutnega statusa, ko lahko zunaj koalicije pritiska za uresničitev svojih zahtev. SDS bi dobila 25 in NSi 7 poslancev.

Anketam javnega mnenja ni treba verjeti za vsak odstotek natančno. Kar nam ta kot le še ena v vrsti mnogih sporoča je, da LMŠ zavzema prostor nekdanje LSD in izrinja SMC in SAB. Medtem ko se Miro Cerar že osebno zdi povsem izgubljen in samo čaka na svoj konec, je Alenka Bratušek mnogo bolj aktivna, a se to ne pozna na podpori njeni stranki. Na evropskih volitvah je veliko dosegla le zaradi Angelike Mlinar, ki se je kot kandidatka priljubila več volivcem, kot sama stranka, preko katere je kandidirala. Na kratko, SAB in SMC sta že skoraj odpisani.

Ker se zaostruje v odnosu med koalicijo in Levico, ki ji v ključnih trenutkih zagotavlja zadostno število glasov v Državnem zboru, je rezultat tega merjenja podpore še kako pomemben. Namreč, Marjan Šarec se zaveda, da je lahko v odnosu do Levice trmast in da ga to ne bo veliko stalo.

V Levici so nezadovoljni nad dosedanjim sodelovanjem s koalicijo, oziroma tako vsaj trdijo, saj so kar nekaj že dosegli. Grozijo, da ne bodo podprli proračuna, kakor pravijo, desne vlade. Ali kot je po seji sveta stranke v soboto povedal njen koordinator, Luka Mesec, ‘vlado Marjana Šarca vleče na desno. Sporazuma z Levico se ne drži, v njenih politikah se pojavljajo močne neoliberalne in avtoritarne tendence. Levica ne bo podprla proračuna za leti 2020 in 2021, če ne bo vlada te namere opustila ter dosledno spoštovala sporazuma z Levico.’

Iz kabineta predsednika vlade so sporočili, da se Marjan Šarec na zahteve Levice ne bo odzval.

Kaj se zgodi, če Marjan Šarec nepopustljivo vztraja pri svojem in ne popušča Levici? Zaveda se, da lahko mirno gre na predčasne volitve in se vrne kot veliki zmagovalec. Ne bo več SMC, ne bo več SAB, bo le še velika in močna LMŠ pod njegovim nadzorom. Če bo imel srečo, bo lahko s SD in DeSUS sestavil koalicijo in ne bo potreboval nikogar več. Če ne bo imel sreče, se bo spet pogajal z Levico in NSi. Na kratko, nižje, kot je, ne more pasti. Po drugi strani je Levica do zdaj nekaj že dosegla in v sodelovanju s koalicijo bržkone nekaj še bo. Višje ne more, lahko pa pade. Če imajo srečo, se po volitvah ponovi odnos, kakršen je zdaj, če je nimajo, postanejo nemočna opozicijska stranka, ki potem nima nobenega vzvoda več, ustaviti ‘desno vlado’.

Sprejemanje proračuna bo v jeseni za koalicijo še zelo zanimivo, težko opravilo. Pričakujemo lahko kar nekaj verbalnega obstreljevanja in ostra pogajanja. Možnost vezave zaupnice predsedniku vlade na sprejetje proračuna moramo vzeti resno, ker Šarec s tem ne tvega veliko. Kar je slabše in na to je treba opozoriti, je to da ni ravno videti, da bi se ta vlada uspešno lotevala zdravstva in varnostnega sistema. Z novimi političnimi pretresi bi se to še bolj zamaknilo. Ni rečeno, da bi to imelo večji vpliv na razmerja na političnem odru, bilo bi pa vsekakor slabo za državo.