Trump bi štiri progresivne kongresnice poslal domov, čeprav je le ena izmed njih rojena izven ZDA

Ameriški predsednik in z njim republikanska stranka so se odločili, da z nenehno negativno kampanjo, predvsem pa s širjenjem strahu pred ‘radikalno levico’, ki da hoče v ZDA uvesti ‘socializem’ in državo spremeniti v Venezuelo, poskusijo prepričati čim več Američanov, da jih podprejo. Zadnje čase so njihova najljubša tarča štiri mlade ženske v Predstavniškem domu, Ilhan Omar, Alexandria Ocasio-Cortez, Rashida Tlaib in Pressley Ayanna, ki so resno vzele svoje delo in pogosto opozarjajo na številne probleme v ZDA. Nekaj, kar gre v nos celo vodstvu demokratske stranke. V ZDA pač ne smeš pod vprašaj postaviti ameriške podrejenosti Izraelu ali predlagati, da se nesramno bogate malo bolj obdavči.

Kot je značilo za ameriškega predsednika Donalda Trumpa, se je tudi tokrat odločil kar preko twitterja obračunavati s štirimi damami, pri čemer je zagrešil napako, da jih je vse pošiljal kar domov, v države, katerih vlade da so popolna katastrofa in polne korupcije in kriminala. Šele, ko bi tam popravile razmere, bi naj imele pravico soliti pamet prebivalcem ZDA, ki da so največja in najmočnejša in oh država na svetu. No, le Ilhan Omar je bila rojena v Somaliji, a se je že kot otrok preselila v ZDA, tri druge so bile rojene v ZDA. Kdo bolj ciničen bi lahko seveda rekel, da je Trump imel seveda prav. ZDA so država polna korupcije in v marsičem nedelujoče, kar dokazujejo koncentracijska taborišča na mejah, kjer otroke trgajo iz rok svojih staršev in primer bogatega spolnega prestopnika Epsteina, ki mu je uspelo zelo lepo prekrmariti skozi ameriški, do navadnih ljudi sicer zelo grob, pravosodni sistem. Seveda, imel je dovolj zvez na visokih položajih.

Še najbolje se je na Trumpov napad, ki so ga demokrati označili za rasističnega, republikanci pa molče sprejeli, odzvala Alexandria Ocasio-Cortez, prav tako preko twitterja (resno, se bo zdaj politika vršila kar preko družabnih omrežij?), ki je odgovorila, da so edina država, ki ji kongresnice prisegajo, ZDA, a da se bodo borile proti najbolj nesposobnemu in skorumpiranu predsedniku, kar so jih videle. Trump seveda spet ni ostal dolžen in je svoje nasprotnice vprašal, kdaj se bodo predstavnice ‘radikalne levice’ opravičile državi, prebivalcem Izraela in uradu predsednika, za vse strašne stvari, ki so jih izrekle.

No, zanimivo, da bi se morali Američani opravičevati Izraelcem, če se ne strinjajo z njihovo politiko, sploh pa bi bilo smešno, če bi se kdo iz demokratskih vrst kdaj opravičil predsedniku, ki ne zna drugega, kot žaliti vse, ki si ga drznejo kritizirati. Zaradi takšnega njegovega obnašanja so celo odnosi z ameriško najbližjo zaveznico, Združenim Kraljestvom, na zelo nizki stopnji, potem ko se je po razkritju depeš, spravil na britanskega veleposlanika.

Trump in republikanci mislijo, da bodo s predstavljanjem svojih demokratskih nasprotnikov za levičarske skrajneže, ki hočejo uvesti socializem, večino Američanov prepričali, naj bodisi poprejo njih, ali na volitvah ostanejo doma. Kar je v resnici smešno, kajti tudi demokrati so mislili, da bodo z označevanjem Trumpa za fašista med kampanjo, zmago prinesli Hillary Clinton. Povsod so videli fašiste in rasiste in strašili pred diktaturo jezikavega republikanskega kandidata. Ni pomagalo.

Tako je. Večina republikancev ne verjame ničemur več, kar poročajo liberalni mediji in trdijo levičarski aktivisti. Enako je na nasprotni strani. Kako ne bi bilo, če je toliko laži? Poglejmo si le primer zelenega new deala, ki bi ga rada uvedla Alexandria Ocasio-Cortez. Kar je v bistvu predlog za spremembo delovanja ameriškega gospodarstva, s čimer bi se borili proti podnebnim spremembam in ZDA postavili na nove temelje, so lažnivo predstavili, kot da je načrt, s katerim bodo prepovedali vse letalske polete in podobne neumnosti. Kar je že na zdravorazumski ravni nora trditev in nekaj, kar noben razmišljujoči človek ne bi verjel. Nič ni pomagalo, da so sodelavci Cortezove zanikali vse teorije zarote okoli zelenega new deala, republikanci še naprej udrihajo po njej, češ da je povsem neumna, ali pa celo pokvarjena socialistka. Zdaj, kdorkoli bolj levo od sredine bo šel in preveril, kaj Cortezova v resnici govori, ne pa na prvo žogo verjel iz konteksta iztrganim in narobe predstavljenim besedam, ne bo več verjel njenim napadalcem. Nikoli več.

Ameriška predsedniška tekma bo le mobilizacija že prepričanih in nenehni napad, da se nasprotnika tako zagabi vsem, da ga noben še neodločen volivec ne bi hotel podpreti. Republikanci bodo strašili s socializmom, demokrati s fašizmom in Rusi. Oboji bodo drug drugega predstavljali kot povsem norega. To bo tudi vojna demografskih skupin. Jasno je, da Trump stavi na belopolte moške, demokrati bodo pa na manjšine. Pri tem bo v resnici edino pomembno, kdo bo bolj prepričljiv v nekaj ključnih državah, kjer je že leta 2016 razlika bila zelo majhna. New York bo pač volil za demokratskega kandidata, Texas za Trumpa. Tu niti ne bo potrebne kakšne obsežnejše kampanje. Drugače bo v Ohiu, na Floridi, Michiganu in podobnih ključnih državah.

Da, to bo še grdo. Trump ne pozna nobenega sramu, liberalni mediji ga po drugi strani na smrt sovražijo in so pripravljeni lagati na vsakem koraku, a takšni so tudi mediji, ki podpirajo republikance. Demokratski politiki so sneli rokavice in armade aktivistov na spletov že zdavnaj bijejo svoje vojne. Še dobro, da se ne streljajo po ulicah.

One thought on “Trump bi štiri progresivne kongresnice poslal domov, čeprav je le ena izmed njih rojena izven ZDA

Komentarji so zaprti.