Razumeti Trumpa

Donald Trump ni vzrok ameriških problemov. On je posledica.

Modno je trditi, da je ameriški predsednik Donald Trump rasist, ki ima v načrtu zgraditi fašistično Ameriko, kjer bodo belopolti vladali nad vsemi drugimi, če jih ne bodo že izgnali in pri tem ustvarili strašljivo distopijo. A v resnici ni videti, da bi Trump v svojem bistvu bil rasist. Je mnogo bolj zapletena osebnost, ki hlepi po oblasti in pri tem v svojo korist zlorablja ameriške politične delitve. Če bi lahko, bi postal demokratski kandidat za predsednika ZDA in bi zdaj podobno populistično, kot to počne republikancem, demokratom bobnel o nevarnostih rasizma in potrebi, da ZDA zopet naredi velike, z njim na čelu, seveda. Ne pozabiti, da je do zdaj kar petkrat spremenil svojo politično pripadnost.

A na začetek. Kako je Trump sploh postal predsednik.

Razumeti moramo ameriški politični sistem in delitve, ki ga oblikujejo. ZDA so razdeljene na rdeče in modre države, torej bolj konservativne, ki skorajda avtomatsko volijo republikance in bolj liberalne, ki podpirajo demokrate. Skorajda nepomembno je za te države, kdo je kandidat demokratov ali republikancev. Preprosto bodo izvolili svoje. Zaradi tega je pomembno, kdo prepriča dovolj ljudi v nekaj ključnih, neodločenih državah. O usodi ZDA odloča nekaj milijonov ljudi, ki volitve obrnejo na eno ali drugo stran.

Donald Trump je bil le eden izmed republikanskih kandidatov. Najprej je moral premagati svoje republikanske tekmece. Jasno, da je potem govoril o nižjih davkih, boju proti teorizmu, koncu Obamovega zdravstvenega zavarovanja in nevarnosti nelegalnih migracij. To so govorili vsi, kajti ljudje, ki so jih nagovarjali, so to hoteli slišati. Po letih in letih pranja možganov o teh temah, večina konservativnega tabora pač verjame, da je vsak davek že znak pohoda socializma, da so migranti nevarnost za njihov način življenja, da država ne sme zagotavljati zdravstvenega zavarovanja, ker je to, spet, ‘socializem’, in tako dalje. Resnica je takšna, da je vsaj del tega tabora tudi rasističen in sovraži temnopolte in migrante iz latinske Amerike in po letih sejanja strahu, sveto verjame, da so skoraj vsi muslimani teroristi.

Ne le republikanci, celotne ZDA so polne zelo negativnih stvari, ki jih zdaj začuda pripisujejo le Trumpu. Že Obama je v rekordnem številu izganjal ilegalne migrante, deli ameriških mest, v katerih so živeli temnopolti, so bili gojišča revščine in kriminala, militarizirana policija je ne glede na raso že zelo dolgo pobijala celo neoborožene državljane, pravosodni sistem je v rekordnem številu pošiljal Američane v zapore in mediji so veselo prodajali ameriški sen, po katerem je vsak lahko dosegel vse, če je le bil dovolj priden. V takšnem sistemu so bili vsi, ki jim ni uspelo, tudi če so imeli dve ali tri službe, sami krivi za svoj neuspeh.

Torej, Trump je najprej prepričal del republikancev, da so ga postavili za svojega kandidata, potem je lahko avtomatsko računal na podporo rdečih držav in je moral le še najti način, kako prepričati nekaj milijonov volivcev v ključnih državah. Ker so demokrati sabotirali Bernija Sandersa in za neizbežno zmagovalko razglasili Hillary Clinton, je imel toliko lažje delo, ko je ponižan in razvrednoten delavski sloj v Michiganu ali Ohiu nagovoril z obljubo vrnitve delovnih mest. No, da je Hillary obveljala za človeka finančnih elit, ki jih ti ljudje niso marali, je tudi pomagalo.

Donald Trump je iz te vojne izšel zmagovalec, kljub temu, da je v začetku imel zelo majhno podporo. Niso ga vsi republikanci podpirali, a ko je postal njihov kandidat, so se disciplinirano postavili v vrsto, ker tako pač deluje ameriški politični sistem. Ni dobil večine glasov, Hillary jih je namreč dobila več, a ker v ZDA štejejo ključne države, je zmagal.

Tako so ZDA dobile predsednika, ki se je dobro zavedal, kdo je njegova baza in na katere tipke mora pritiskati, če želi obdržati njihovo podporo. S tem znanjem gre tudi na volitve leta 2020.

V resnici ne vemo, ali Trump verjame v vse, kar govori. Osebno v to močno dvomim. Gre za človeka, ki mu je pomembna moč in mu ni mar, na kak način se bo do nje dokopal in kako jo bo obdržal. Mojstrsko razume naravo ameriškega političnega sistema in vse njegove delitve. Ker je republikanski kandidat, jim piha na dušo glede davkov in imigracije. Malo se zaveda, da vojne po svetu niso priljubljene in se zaradi tega noče vpletati v vroče vojne, čeprav nenehno vodi gospodarske. No, to je tudi posledica njegovega spoznanja, da se je svet spremenil in da hoditi po vsem svetu in vihteti gorjačo ameriške vojaške moči ni najbolj produktivno, sploh pa veliko stane in prinaša zelo malo koristi, razen ameriški globoki državi.

Nekaj Trump dobro razume: če želi zmagati, mora svojege nasprotnike narediti še bolj nepriljubljene, kot je sam. Zato nenehno napada in pri tem mu pomaga razvejana mašinerija od televizije Fox do zadnjega ustvarjalca na youtubu, ki zavzeto poroča o vseh ‘norostih’, ki so si jih demokrati izmislili. Pri tem je pomembno ponavljanje, nenehno dokazovanje, da so demokratsko stranko za talko vzeli skrajneži, pri čemer se seveda tudi strašno zavaja in pretirava. A če nekaj ponavljaš dovolj dolgo, se lahko tudi prime. Je Trump rasist, ker štiri progresivne predstavnice ameriškega ljudstva pošilja domov, čeprav so se vse, razen ene, rodile v ZDA? Ali pa s strašenjem s socializmom in svarjenjem pred radikalnimi levičarji skuša čim več Američanov prepričati, da so demokrati čisto zmešani in da, če že ne bodo volili zanj, naj raje ostanejo doma? Ni bolj res, kot da je rasist to, da si najde tarčo, po kateri lahko udriha in s tem kuje političen dobiček?

Donald Trump ni vzrok ameriških problemov. On je posledica. Dobro se je naučil politične igre in z nemalo sreče mu je uspelo postati predsednik. Nepravično in napak mu je pripisovati odgovornost za vse slabo, kar se godi v ZDA, ker rasizem, strelski pohodi, militarizirana policija, razlike med revnimi in bogatimi, poneumljajoči mediji in iluzija o ameriškem snu, izvažanje delovnih mest in avtomatizacija, ki le ta še bolj uspešno briše, vse to je bilo prisotno že prej. Republikanci niso začeli s Trumpom verjeti, da je treba ustaviti prihod ilegalnih migrantov in da je vsak poskus obsežne reforme zdravstvenega zavarovanja ali obdavčevanja bogatih že prvi korak v sovjetsko Ameriko. Demokrati niso bili nedolžne ovčice, ki bi presegli dolgo zgodovino rasne neenakosti in so manjšine le zlorabljali za nabiranje glasov, po volitvah pa so jih pozabljali, medtem ko so veselo šteli denarce, ki jim jih je za njihovo delo namenjala oligarhija. Ne, če bi bilo vse lepo in dobro v ZDA pod ‘razsvetljeno’ vladavino Baracka Obame, potem človek, kot je Trump, nikoli ne bi mogel zmagati.