Dirka za veliko nagrado Khan Šejkuna končana z zmago sirskih vladnih sil

Dolgo so sirske vladne sile potrebovale, da so strle odpor upornikov severno od mesta Hama. Ofenziva se je začela že v maju in napredek je bil zelo, zelo počasen. Kar niti ne bi smelo biti presenečenje, če vemo, da so se v Idlib zgrnili skoraj vsi uporniki iz drugih delov Sirije, potem ko so tam doživeli poraz in jim je bil omogočen umik. Ni tudi dvoma, da so ves ta čas še vedno dobivali pomoč v orožju iz tujine.

Turčija in Rusija sta lansko leto sprejeli sporazum, po katerem bi naj med obema stranema prišlo do razmejitve, ki bi jo nadzorovali obe državi. Zaradi tega je bilo postavljenih nekaj opazovalnih točk. Skrajneži bi se morali umakniti od razmejitvene črte, a v resnici je ves ta čas prihajalo do medsebojnega obstreljevanja in nekako je bilo pričakovano, da bodo sirske vladne sile slej ali prej skušali z vojaško operacijo povrniti izgubljeno ozemlje.

Spopadi so ves čas bili najhujši v okolici mesta Khan Šejkun in so zahtevali velike žrtve na obeh straneh. Šele pred kratkim je prišlo do večjega prodora sirskih vladnih sil, ki so začele z obkoljevalnim manevrom upornike stiskati v velik žep. Ko so se močno približali mestu Khan Šejkun in je bilo očitno, da bo do obkolitve prišlo v kratkem času, so se zganili Turki. V mestu Morek, južno od Khan Šejkuna, imajo svoje oporišče. Tja so napotili nekaj konvojev svoje vojske. Sirske vladne sile so zaradi tega pospešile svojo ofenzivo, hkrati pa so začele bombardirati področje pred prihajajočimi konvoji. Bombe so padale spredaj in od zadaj, z očitnim namenom, da se Turke ustavi in to se je tudi zgodilo. Sirske vladne sile so najprej dosegle pomembno cesto, ki vodi v Khan Šejkun, potem pa vstopile v samo mesto, ne da bi se jim Turki lahko postavili na pot kot živi ščit. Najprej je sledilo nekaj zmede, saj je bilo videti, kot da so uporniki evakuirali celoten žep, a vladne sile so to zanikale. Šele v naslednjih dneh so zavzele mesto in obkolile uporniške sile. Boji še potekajo, a očitno gre le za čiščenje zaostalih sil upornikov. Turki bodo s svojim oporiščem pri Moreku kmalu prisiljeni, da se umaknejo.

Sirske vladne sile so s tem dosegle zmago, a do osvoboditve celotnega območja, ki ga zasedajo uporniki, je še daleč. Pri tem je pomembno naslednje spoznanje: zaradi otoplitve odnosov med Rusijo in Turčijo, slednji niso pripravljeni bolj aktivno poseči v sirsko državljanjsko vojno. Da, svoje zaveznike v državi bodo podpirali z orožjem in s potezami, kakršna je bila ta zadnja, bodo skušali ustaviti napredovanje sirskih vladnih sil. To je tudi vse.

Kako je potekal prodor proti mestu Khan Šejkun, v poročilu Anna news (rusko)