Izrael za napadi v Iraku, je Jemen naslednji cilj?

Američani so potrdili, da je izraelsko letalstvo prejšnji mesec izvedlo napad na vojaško skladišče pro-iranske milice v Iraku. Izraelski predsednik vlade Benjamin Netanjahu je v četrtek v pogovoru za rusko televizijo povedal, da ‘Iranu nikjer ne daje imunitete’. Na vprašanje, ali to pomeni tudi napade v Iraku, je odgovoril, da ‘delujemo v mnogih arenah proti državi, ki si želi našega uničenja. Seveda sem obrambnim silam dal proste roke in navodilo, da naredijo vse kar je potrebno, za preprečitev teh iranskih načrtov.’

Izrael Iran obtožuje, da širi svoj vpliv po celotni regiji in da se s tem nevarno približuje izraelskim mejam, kar naj bi bilo opravičilo za napade. Teh smo veliko videli že v Siriji, kjer so prisotni iranski prostovoljci in svetovalci, ki sirskim oboroženim silam pomagajo v državljanjski vojni, hkrati pa Iran svojim zaveznikom v Libanonu dostavlja orožje. Šiitska milica Hezbolah je Izraelcem trn v peti, še posebej po porazu v vojni leta 2006. Iranski vpliv je zelo velik tudi v Iraku, kjer so prav tako imeli pozitiven vpliv pri obračunavanju z Islamsko državo, ki se je v nekem trenutku polastila velikega dela države in nevarno približala prestolnici Bagdadu.

Medtem ko se sirska protizračna obramba počasi izboljšuje ob ruski podpori, Irak nima omembe vredne protizračne obrambe, tako da lahko izraelci z lahkoto izvajajo svoje napade. V Siriji morajo medtem biti vedno bolj inovativni, da dosegajo svoje cilje, zaradi česar napadi niso tako pogosti, čeprav je ciljev, ki bi jih lahko napadli, skoraj zagotovo veliko.

Po poročanju kuvajtskega časopisa Al Jarida pa bi lahko naslednja tarča Izraelcev bil Jemen. Iran namreč v boju proti Saudski Arabiji podpira šiitske Hutije.