Ofenzive sirskih vladnih sil v Idlib ne bo

Ruski predsednik Vladimir Putin in turški  predsednik Recep Tayyip Erdogan, sta se na štiri ure trajajočem srečanju v ruskem črnomorskem letovišču Soči dogovorila o vzpostavitvi demilitariziranega območja v Idlibu. Na tiskovni konferenci po srečanju, je Putin povedal, da bo do tega prišlo pred 15. oktobrom.  ‘Območje bo široko med 15 in 20 kilometrov, z njega pa se bodo umaknili vsi skrajneži, tudi pripadniki Jabhat Al Nusre,’ je še povedal ruski predsednik.

Turški predsednik je povedal, da bo s tem preprečena ‘humanitarna tragedija, ki bi lahko bila posledica vojaške operacije.’

Še pred 10. oktobrom bi naj z demilitariziranega območja bilo umaknjeno vse težko orožje, za red pa naj bi skrbele turške in ruske vojaške enote. Kasneje bi naj sprostili vse poti med Alepom, Idlibom in Latakijo.

Turki so že pred časom v pokrajini Idlib vzpostavili svoja oporišča, v zadnjem času pa so svojo prisotnost še dodatno okrepili. Samo 16. septembra so čez mejo poslali konvoj 50 vojaških vozil.

Zaradi otoplitve odnosov med Rusijo in Turčijo, prva ni pripravljena na ofenzivo v pokrajino, s katero bi izgubila svojega novega in zelo pomembnega partnerja.

Kaj to pomeni? V resnici, ne vemo. Sporazum je eno, kaj bodo storili skrajneži v Idlibu, je drugo. Tisti bolj zmerni bi morebiti že lahko sprejeli sporazum, po katerem bi se čez čas pridružili sirskim vladnim silam, se razorožili ali odšli v tujino. Tisti bolj skrajni se bodo počutili dovolj močne za vztrajanje pri svojih položajih. Opozoriti je treba, da bi umik velikega števila skrajnežev, četudi neoboroženih, pomenil veliko varnostno grožnjo za vse države, kamor bi se ti odpravili. Mnogi bi se vrnili v Evropo.

Možno je, da sirske oblasti niso imele veliko besede pri tem dogovoru.