Sirska protizračna obramba po pomoti sestrelila rusko letalo. Rusija krivi Izrael

Na dan, ko sta ruski in turški predsednik sklenila sporazum o uvedbi demilitariziranega območja v sirski pokrajini Idlib do 15. oktobra, so izraelske zračne sile izvedle napad na cilje v pokrajini Latakija. Ne prvi in ne zadnji napad. V napadu so sodelovali tudi Francozi, ki so izstrelili rakete s frigate Auvergne .

Štiri izraelska letala F 16 so zvečer okoli desete ure po lokalnem času  začela z napadom iz smeri Sredozemskega morja. V tistem času se je 35 kilometrov od obale nahajalo rusko letalo za elektronsko bojevanje Il 20.  Izraelci so Rusom le minuto pred napadom sporočili, kaj se pripravlja, zaradi česar ni bilo dovolj časa za varni umik. Še več, kot trdi rusko obrambno ministrstvo, so izraelska letala rusko letalo uporabila kot kritje, saj je to radarsko bolj opazno. Sirska protzračna obramba  je zaradi tega z raketo S 200 po pomoti sestrelila Il 20 s 15 člani posadke.

latakia

Nebo nad Latakijo včeraj zvečer

Rusko obrambno ministrstvo se je odzvalo ostro in Izraelce obtožilo, da so zavestno uporabili kritje ruskega letala in ga  s tem postavili v nevarnost. ‘Ta provokativna dejanja Izraela smatramo za sovražna. Petnajst pripadnikov ruskih oboroženih sil je moralo umreti zaradi neodgovornih dejanj izraelske vojske. To je v absolutnem nasprotju z duhom rusko izraelskega partnerstva,’ se je glasila izjava ruskega obrambnega ministrstva.  ‘Jemljemo si pravico za ustrezen odgovor.’

Izraelske oborožene sile so se odvzale na družabnem omrežju twitter, kjer so obžalovale smrt ruskih vojakov, a so krivdo pripisale Asadovemu ‘režimu’. Svojih napadov ponavadi ne komentirajo, v tem primeru pa so pojasnili, da je cilj bila tovarna orožja, ki je proizvajala ‘natančna in smrtonosna orožja’ namenjena libanonski milici Hezbolah. ‘Ta orožja so bila namenjena uporabi proti Izraelu in so predstavljala nesprejemljivo grožnjo,’ so izjavili pri izraelski vojski.

Kljub začetnemu grmenju pa je kmalu postalo jasno, da bo ruski odziv ali mil, ali pa ga sploh ne bo. To se je potrdilo, ko je ruski predsednik Vladimir Putin, na srečanju v Moskvi z madžarskim predsednikom vlade, Viktorjem Orbanom, tragedijo označil za posledico nesrečnih okoliščin. Zavrnil je primerjavo s turško sestrelitvijo ruskega letala Su 24  leta 2015 in napovedal, da bo ‘ruski odgovor zagotovitev dodatne varnosti našim vojakom in oporiščem v Sirski arabski republiki.’

V kasnejšem telefonskem pogovoru z izraelskim predsednikom vlade, Benjaminom Netanjahujem, je svojega sogovornika opozoril, da je Izrael z napadom kršil sirsko suverenost.

Zasuk v odnosih s Turčijo nam je lahko v poduk, kako se bo Rusija obnašala do Izraela. Ruska zunanja politika je do zdaj bila pripravljena požreti številne udarce, da bi na koncu zmagala v sirski vojni. Izraelski napadi na Sirijo so nadležni, ne kaže pa, da bi lahko imeli večji vpliv na delovanje sirskih oboroženih sil, še posebej, ker so te sposobne vsaj del izstreljenih raket proti ciljem na tleh prestreči. Niti ameriški napad ob podpori Francozov in Britancev po provokaciji s kemičnim orožjem v Vzhodni Ghouti ni imel večjega učinka.

Kaže, da je ruska prioriteta zdaj Idlib in kako se bo razpletel sporazum s Turki. Izraelcev nočejo odbiti z bolj agresivnimi povračilnimi ukrepi. Ta tragedija bo tako šla mimo brez posledic za Izrael, ki bo zaradi tega nadaljeval s svojimi napadi znotraj Sirije. Le bolj pazljivi utegnejo biti v prihodnje.

 

 

 

One thought on “Sirska protizračna obramba po pomoti sestrelila rusko letalo. Rusija krivi Izrael

Komentarji so zaprti.