ZDA uvedle sankcije proti Kitajcem zaradi njihovega nakupa ruskega orožja

Ker so Kitajci od Rusov kupili letala Su 35 in protiletalske sisteme S 400 in s tem kršili ameriške sankcije proti Rusiji, ki so bile uvedene leta 2014, so ZDA proti Oddelku kitajske vojske za ravzoj opreme in njegovemu vodji, uvedle sankcije. Kitajci so se na to ostro odzvali.

‘Odločno zahtevamo od ZDA, da popravijo to napako in prekinejo sankcije. Drugače bodo ZDA morale nositi posledice,’ je zagrozil predstavnik za stike z javnostmi pri kitajskem zunanjem ministrstvu, Geng Shuang.

V letu 2017 je Kitajska od Rusije kupila za 15 milijard $ orožja. Za ZDA je Rusija drugi največji izvoznik orožja na svetu.

Sankcije prihajajo v času, ko so ZDA in Kitajska vpletene v trgovinsko vojno. Istočasno ZDA še naprej uvajajo sankcije proti Rusiji zaradi domnevnega vpletanja te države v ameriške predsedniške države, za kar ni nobenih dokazov. Američani so sicer tudi Turkom, svojim zaveznikom v Natu, grozili zaradi njihovih načrtov, kupovati rusko orožje, češ da bodo v tem primeru blokirali prodajo leta F 35. Lahko smo prepričani, da Američani skušajo preprečiti tudi Indijski nakup ruskega sistema S 400.

Ameriški pritiski ne bodo prepričali Kitajcev, naj ne kupujejo ruskega orožja. Tej trgovini bo konec šele, ko bodo Kitajci lahko sami proizvajali podobno napredno orožje, kot jim ga lahko nudijo njihovi zavezniki. Da sta Rusija in Kitajska zaveznici, ni nobenega dvoma. To dokazuje tudi sodelovanje 3000 kitajskih vojakov na ogromnih ruskih vojaških manevrih, Vostok 2018. Vojaki obeh držav se pogosto udeležujejo skupnih manevrov in s tem svetu pošiljajo sporočilo, da v primeru večjega spopada morajo računati na sodelovanje oboroženih sil Kitajske in Rusije.

Morebiti gre v teh ameriških sankcijah le še za en poskus, da se omeji moč konkurentov in, v tem primeru, proda več ameriških izdelkov. Kitajci so premogočna sila, da bi se uklonili, a ob grožnji sankcij bi se lahko kakšna manjša država odločila raje kot rusko, kupiti ameriško orožje.

Jasno je naslednje. Sankcije samo še poglabljajo tesen objem med dvema velikanoma.