Rusija z ogromnimi vojaškimi manevri Vostok 2018, na katerih bodo sodelovali tudi Kitajci

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je naznanil velike vojaške manevre Vostok 2018, ki bodo septembra potekale na vzhodu države. V bližini stičišča meja Rusije, Kitajske in Mongolije se jim bodo pridružili tudi kitajski in mongolski vojaki. Kitajska bo poslala 3200 vojakov, 900 tankov, oklepnikov in kosov topništva in 30 letal in helikopterjev.

Po besedah Šojguja bi naj šlo za največje vojaške vaje po letu 1981, ko je na zahodu države sodelovalo 150000 vojakov, vključene pa bodo enote kopenskih sil, letalstva in mornarice. Ruske oborožene sile so kot predpripravo že začele serijo manjših vaj.

Kitajci trdijo, da vojaške vaje niso uperjene proti nobeni državi, a dali so tudi vedeti, da gre za izraz prijateljstva do Rusija in odgovor na politične, gospodarske in vojaške pritiske.

Pomen sodelovanja kitajskih vojakov je velik. Gre namreč za prvo sodelovanje kitajskih vojakov na tako velikih, strateških manevrih. Do zdaj sta državi skupaj izvajali le manjše. Kitajska in Rusija s tem le še enkrat več dokazujeta krepitev svojih medsebojnih odnosov, v tem primeru vojaških. Rečemo lahko, da sta ti dve državi že v močnem zazveništvu in zanimivo bi bilo vedeti, ali ne obstaja že tudi sporazum, da bi napad, recimo ZDA, na eno od držav, pomenil napad tudi na drugo.

Ruski predsednik Vladimir Putin enajstega septembra v Vladivostoku gosti Vzhodni ekonomski forum, katerega se bo udeležil tudi kitajski predsednik Xi Jinping. Oba voditelja bi lahko skupaj opravila ogled vojaških vaj.

Kitajska in Rusija modernizirata svoje oborožene sile. Za Ruse so takšni manevri izrednega pomena, saj z njimi preverjajo koordinacijo ogromnih vojaških formacij. Lansko leto so ob paničnih napadih nekaterih zahodnih medijev vadili spopad na zahodu države, tokrat na vzhodu, premeščanje tako velikih sil pa je vsekakor logističen podvig. Gre tudi za povsem drugo zgodbo, kot je sirsko posredovanje, kjer je udeleženo le malo ruskih vojakov in kjer rusko letalstvo skrbi predvsem zato, da tehtnico nagiba v korist sirskih oboroženih sil. V sirskem primeru je za Rusijo bilo dokaj enostavno izbrati le najboljše opremljene in izurjene sile, v primeru tako velikih manevrov, kot bo Vostok 2018 pa bo sodelovalo ogromno vojakovv in tehnike, tako da bo prišla do izraza splošna pripravljenost ruskih oboroženih sil.

Te so prišle daleč od mračnih dni začetka druge čečenske vojne, ko jim je komaj uspelo nabrati enote z vseh vetrov, da so se lahko spopadle s čečenskimi teroristi.

O kitajsko ruskem zavezništvu se ne govori veliko. Razumljivo je, zakaj. Lažje je prodajati svetu zgodbo o izoliranih nasprotnikih, kakor to počnejo Američani in njihovi zavezniki, kadarkoli s kom pridejo v spor. Namreč, če začnemo na Rusijo in Kitajsko gledati kot na državi v tesnem partnerstvu, nam postane jasno, da ni več šale. Vprašati se namreč moramo, ali bi morebiti vojna med Rusijo in NATO paktom ne pomenila tudi prisotnosti velikih kitajskih sil na evropskem bojišču, oziroma ali ameriško kitajski spopad v vzhodni Aziji ne bi vključeval tudi ruske mornarice in letalstva. Kar naenkrat se zdi, da prevlada ZDA in njihovih zaveznikov ni več tako velika.

Kljub temu je strah odveč. Rusija in Kitajska ne kažeta namena uporabiti svoje oborožene sile za obračun z globalnimi tekmeci. Prej želita z modernizacijo in vojaškimi vajami odvrniti agresijo in si zagotoviti mir.

One thought on “Rusija z ogromnimi vojaškimi manevri Vostok 2018, na katerih bodo sodelovali tudi Kitajci

Komentarji so zaprti.