Kalašnikov bi proizvajal električne avtomobile

Proizvajalec orožja bi se preizkusil na področju električnih vozil in konkuriral ameriškemu podjetju Tesla.

RTV Slo:

Podjetje je svetlomodro prototipno vozilo CV-1 premierno predstavilo na sejmu obrambe blizu Moskve.

Ob tem so sporočili, da je CV-1 revolucionaren, najnaprednejši “superavto” s prav tako revolucionarnim inverterjem, zatemnjenimi stekli in LED-lučmi.

Navdih za vozilo so našli v starem IZH-2125 “kombiju” (Iž-2125), redkem sovjetskem avtomobilu kompaktnega razreda iz 70. let, ki velja za prvi sovjetski avto z dvižnimi vrati zadaj.

Vsak začetek je težek in potrebnega je ogromno razvoja, da prideš do uporabnega produkta. Zdaj se še lahko smejimo takšnim predstavitvam, ampak po letih dela utegnemo biti še kako presenečeni. To ni bistvo te zgodbe.

Godi se podobno, kot z razvojem samovozečih vozil in orožij, ki lahko delujejo avtonomno. Vedno več je ljudi po svetu, ki vam lahko izdelajo brezpilotno letalo. Izdelavo in uporabo le teh so osvojili celo teroristi v Siriji in napadi z njimi so postali nekaj običajnega. Za zdaj takšna orožja še vodijo ljudje, kaže pa, da bodo kmalu tanki, kakršen je ruski T 14, delovali avtonomno. Mogoče ne v nekaj letih, a v desetletjih zagotovo. Rusi tudi razvijajo svoja samovozeča vozila za civilni trg, enako počnejo Kitajci. Jasno je torej, da smo pred velikimi spremembami, ki ne le bodo vplivale na naše navade, saj bomo čas za vožnjo namenili kakšnemu drugemu opravilu, ampak bodo zahtevale tudi zakonske rešitve za primere nesreč.

To ni nekaj, kar bi bilo omejeno na nekaj najbolj naprednih zahodnih držav in kar bi koristi prineslo le zelo bogatim. Ne, pričakujemo lahko, da bodo spremembe doletele ves svet in da bo na tem področju ogromno tekmovanja.

Pomislite le, kako so se v dveh desetletjih razvili mobilni telefoni.