Ghoul (2018)

Ghoul je grozljivka v treh delih iz Indije, ki jo je mogoče gledati na dva načina.

Prvi je grozljivka, v kateri spoznamo delovanje zasliševalcev in mučiteljev indijske oblasti, ki se je spremenila v diktaturo, ki obračunava s teroristi in uporniki, pri čemer se kmalu začnemo spraševati, kdo je v tej zgodbi prava pošast. Nido Rahim, ki je oblastem prijavila lastnega očeta, profesorja, ki je svoje študente učil, naj dvomijo v vladna pravila, pred zaključkom njenega šolanja napotijo v skrivnostni vojaški zapor, kamor na zaslišanje pripeljejo voditelja teroristov, Alija Saeeda. Kmalu se izkaže, da Saeed ni to, za kar se kaže.

Ghoul je demon, ki izvira iz predislamskega arabskega sveta. V seriji je predstavljen kot bitje, ki ga je nekdo priklical v življenje, da bi maščeval krivico, ki mu je bila storjena. Ghoul lahko potem, ko ugrizne žrtev, prevzame njeno podobo. Zgodba v indijski seriji gre po pričakovanih poteh. Pošast začne enega za drugim ubijati v temačnih globinah vojaškega centra, katerega podzemni del je nastanjen v jedrskem bunkerju. Medtem ko zunaj vedno dežuje, je znotraj vase zaprt svet, kjer so okna zaprta in ljudje izgubljajo občutek za čas. Ko zmanjka elektrike, se prava grozljivka lahko začne. Nič presenetljivo novega ni prikazanega in mogoče bi bilo bolje, da bi Ghoul bil film, ne serija.

Serijo je mogoče gledati tudi drugače. Gre za boj med avtoritarno državo in teroristi, pri čemer je težko vedeti, kaj je bilo prej. Težko je tudi vedeti, kdo je večja pošast, vojaki, ki zaslišujejo, mučijo in ubijajo, ali njihovi zaporniki, obtoženi terorizma in uporništva, med katerimi je njihov vodja, le najhujši. Izvemo, da je z ritualom pošast v življenje priklical eden izmed zapornikov v centru. Najprej mislimo, da je to bil Ahmed, mož, ki je obnemel, potem ko mu je zasliševalec pred očmi ubil ženo in otroka, da bi ga prisil h govorjenju. Potem se izkaže, da je to bil oče Nide Rahim, ki ga je ta izdala oblastem in je ob tem mislila, da bo šel skozi proces prevzgoje, a ga je v resnici čakala smrt.

Če to ni odlična prispodoba za razrast terorizma, potem ne vem, kaj je. Da, pokvarjeni umi so sposobni začeti z napadi na nedolžne, tudi če so oblasti pravične in poštene, kolikor se le da, a pogosto h krepitvi skrajnežev pripomore prav brutalnost nasprotnikov. Preganjanje, mučenje, ubijanje, pogosto povsem nedolžnih, privede do še več sovraštva in maščevalnosti. Nove krivice ustvarjajo pogoje za nove in nove skrajneže, ti pa so izgovor za vedno hujše zatiranje. Ghoul je prisposoba za ta pošastni krog nasilja, bitje, ki je prišlo, da maščuje krivice in se nasiti z mesom krivcev.

Še nekaj dobrega je v tej seriji. Ker ni ameriška, nam pripomore k zavedanju, da avtoritarne vlade, terorizem, mučenje, kakršnega so se posluževali ameriški vojaki v Abu Ghraibu, ni samo nekaj, kar bi se dogajalo na relaciji zahod – islamski svet. Indija je kot žrtev terorističnih napadov in z nemirnim Kašmirjem, dober primer. Tu je pač odnos med hindujci in muslimani. Namreč, očitno je, da so prav slednji za avtoritarno vlado v tej seriji najbolj problematični.