Iranski obrambni minister v Siriji, sirske oborožene sile se pripravljajo na ofenzivo v pokrajini Idlib

Ponavlja se zgodba Alepa in Vzhodne Ghoute. Zahodne prestolnice grozijo, da bodo izvedle napad na sirske oborožene sile, če bodo te pri ofenzivi proti upornikom uporabile kemično orožje. Rusko obrambno ministrstvo je že sporočilo, da ima informacije o pripravljanju provokacije v pokrajini Idlib.

V ponedeljkovem sporočilu za javnost, je rusko obrambno ministrstvo sporočilo, da so ZDA v Sredozemlje poslale rušilec USS Ross, ki ima na krovu 28 raket Tomahawk, v Perzijski zaliv so poslale USS The Sullivans, hkrati pa so v Katar napotile strateški bombnik B-1B, vse to pa naj bi pričalo o pripravah na napad na Sirijo, ki bi se naj zgodil potem, ko bi uporniki v pokrajini Idlib izvedli lažni napad s kemičnim orožjem. To bi naj storili s podoporo britanskih obveščevalcev, je povedal predstavnik za stike z javnostmi pri ruskem obrambnem ministrstvu, Igor Konashenkov.

Medtem se v Siriji mudi iranski obrambni minister, general Amir Hatami. V Damasku je v nedeljo podpisal soporazum o vojaškem sodelovanju med Sirijo in Iranom. ‘Tako iranski zasebni sektor, kot tudi obrambna industrija islamske republike Iran, bosta na podlagi tega sporazuma, po Božji volji, resno sodelovali pri krepitvi sirske obrambne infrastrukture, ki je glavna garancija za varnost in ohranjanje miru,’ je ob podpisu sporazuma povedal iranski obrambni minister. S tem je še enkrat več postalo očitno močno zavezništvo med obema državama, kar najbolj skrbi Izrael.

Po uspešno zaključeni operaciji v Vzhodni Ghouti in počasnem uničevanju preostankov Islamske države na jugu države, se velike sile sirske vojske premikajo proti pokrajini Idlib. Prav tja se je po porazih sporazumno umaknila večina upornikov. Bliža se končni obračun, po katerem se ti uporniki ne bodo imeli umakniti nikamor v Sirijo več, ampak bodo morali zapustiti državo. Bržkone bodo končali v Turčiji, ki ima sicer v pokrajini Idlib že svoje vojaške opazovalne postojanke.

Obstaja velika možnost, da bodo ZDA z zavezniki izvedle omejen napad na Sirijo, potem ko bodo izkoristile zaigran kemični napad v pokrajini Idlib. Sirske vladne sile ne potrebujejo kemičnega orožja za napredovanje, v interesu upornikov je, da prikličejo napad na svoje nasprotnike.


Premeščanje sirskih vladnih sil proti pokrajini Idlib

Resnica seveda tukaj nima prostora, gre za nekaj drugega. Prejšnji napad ni imel nobenega učinka na napredovanje sirskih sil in tudi naslednji ne bo, saj nič ne kaže, da bi bile v bližini Sirije zadostne sile, da bi lahko dlje časa napadale cilje na tleh, obenem pa se sirske protiletalske zmogljivosti z rusko pomočjo krepijo. Ne, bolj se zdi, da poskušajo ZDA in zavezniki z brezobimi napadi sporočiti domači javnosti, da v Siriji kaznujejo vlado in delujejo proti ruskim in iranskim interesom. Naslednji korak so laži, koliko ciljev da so uničili, kako so ‘kaznovali’ sirske vladne sile, vmes se bo verjetno našla tudi kakšna zgodba o stotinah pobitih iranskih prostovoljcih ali celo ruskih vojakih. Na terenu se ne bo spremenilo čisto nič, a mediji bodo lahko nekaj časa slavili moč ameriškega, britanskega ali francoskega orožja. Zatem bodo sirske vladne sile zmlele upornike v pokrajini Idlib in vojna se bo premaknila v naslednjo fazo.

Možnost, da bi zaradi nesporazuma prišlo do večjega spopada, se tokrat zdi manjša, saj Rusi še bolj razumejo naravo napadov ZDA in zaveznikov. Bolje je počakati, da nevihta mine in potem nadaljevati po starem. Napad se da izkoristiti za izpopolnjevanje sirskih protiletalskih sil, medtem ko ruske sile v državi tako ali tako ne bodo cilj napada.

Kljub nasprotovanju Turčije, je ofenziva sirskih vladnih sil v pokrjaino Idlib pred vrati.

One thought on “Iranski obrambni minister v Siriji, sirske oborožene sile se pripravljajo na ofenzivo v pokrajini Idlib

Komentarji so zaprti.