Medtem ko se Evropejci umikajo iz Irana, Kitajci krepijo svojo prisotnost

Ni znamenj, da bi Kitajci bili pripravljeni upoštevati ameriške grožnje, s katerimi skušajo prisiliti svet, da prekine gospodarske odnose z islamsko republiko. Najhujši udarec Iranu skušajo zadati z oviranjem trgovanja z nafto. Evropejci, kljub drugačnim signalom, so se večinoma že uklonili in evropska podjetja bežijo, ker se bojijo, da bo cena za sodelovanje z Iranom previsoka.

Francosko podjetje Total je že najavilo konec uvoza iranske nafte v Evropo, njihovo operacijo pa bi naj prevzelo kitajsko podjetje.

Prve ameriške sankcije so začele veljati s 7. avgustom, prepoved izvoza nafte pa naj bi veljala od novembra. Američani grozijo, da bodo v ZDA onemogočili delovanje kateregakoli podjetja, ki bi trgovalo z Iranci.

Iran ima to srečo, da je veliko držav, ki nimajo nobenega namena upoštevati ameriške pritiske. Niti Turčija, ki je del zveze NATO, kaj šele Rusija, ki je tarča ameriških sankcij in Kitajska, ki ima z Američani trgovinske spore.

Kljub temu bodo posledice za Iran boleče, kar pa ne pomeni, da se bo iranska politika kakorkoli spremenila. Iran je bil v preteklosti že tarča ameriških sankcij in je preživel.