Rusija bo Siriji dobavila sisteme protizračne obrambe S-300

Po sestrelitvi ruskega letala za elektronsko bojevanje s strani sirske protizračne obrambe, kar se je zgodilo med izraelskim napadom na cilje v Siriji, se je med Rusijo in Izraelom za hip zaiskrilo. Rusko obrambno ministrstvo je Izraelce obtožilo, da so rusko letalo uporabili kot veliko tarčo za sirsko protiletalsko obrambo, se skrili zanj in s tem povzročili pomotno sestrelitev. Prav tako niso bili navdušeni nad tem, da so jih Izaelci o svojem napadu obvestili vsega minuto prej. A ruski predsednik Vladimir Putin je hitro pomiril razmere in s tem še enkrat več dokazal pomembnost dobrih medsebojnih odnosov za obe državi.

Zazdelo se je, da kakšnih hujših posledic ne bo, še posebej, ker so se Izraelci hitro opravičili in v Moskvo celo poslali svojo delegacijo, da bi predstavila svojo plat zgodbe.

No, obrnilo se je malo drugače. Rusi vztrajajo pri svoji razlagi, da so bili Izraelci s svojim nespametnim početjem odgovorni za smrt 15 ruskih vojakov in da zaradi tega neka posledica mora biti. Ta prihaja v obliki krepitve sirske protizračne obrambe. Rusi bodo namreč v dveh tednih Sircem končno dobavili sistem S-300, katerega dobava je bila zamrznjena od leta 2013. Razlog, zakaj do tega že ni prišlo, je ravno Izrael in ruska želja, da z njimi ohranijo čim boljše odnose. Prav zaradi tega so Rusi tudi storili vse v svoji moči, da se iranski vojaki med operacijami vladnih sil na jugu države ne bi preveč približali izraelski meji.  To sicer ni preprečilo Izraelcem, da ne bi vedno znova izvajali napade znotraj sirskega ozemlja, na cilje, ki so jih označili kot iranske ali tiste pripadnikov libanonske milice Hezbolah.

Ni dvoma, da je Rusija že do zdaj pomagala pri krepitvi sirske protizračne obrambe. Napadi ZDA in zaveznikov so se izkazali za neučinkovite in tudi Izraelci so izgubili letalo. Če so se med svojim napadom na cilje na severozahodu Sirije res skrivali za ruskim letalom, bi to kazalo na to, da se še kako zavedajo nevarnosti in iščejo poti, kako obiti sirsko obrambo. Posodobitev le te  jim bo delala  še več težav. Izraelci se skoraj zagotovo ne bodo odrekli svojim napadom, a v prihodnje bodo morali ubrati drugačne poti, morebiti z manevrirnimi raketami in brezpilotnimi letali ali pa tvegati svoja letala in posadke.

Noben sistem ni popoln, tudi S-300 ni. Kar Rusi v resnici počnejo, je da otežujejo dostop do sirskega zračnega prostora. To bodo mimogrede storili tudi tako, da bodo motili komunikacije, letalske radarje in povezave s sateliti v Sredozemlju v bližini sirskega zračnega prostora.

Še nekaj, krepitev sirske protizračne obrambe je le še en dokaz več, da Rusi sami svojega zaveznika ne bodo branili pred izraelskimi ali ameriškimi napadi. To odgovornost bodo prepustili Sircem.

Zdaj moramo počakati na izraelski odgovor.  Možnosti je več, kaj pa se bo v resnici zgodilo, je težko napovedati.