Ameriški odstop od sporazuma o raketah srednjega dosega z Rusijo je usmerjen proti Kitajski

Le najbolj  naivni verjamejo, da je razlog rusko kršenje sporazuma. Američani so potrebovali izgovor, da okrepijo svoj položaj proti Kitajski, ki ni bila del sporazuma in je lahko razvijala svoje rakete srednjega dosega.

Da je temu tako, dokazujejo besede ameriškega obrambnega sekretarja, Marka Esperja. da ZDA razmišljajo o namestitvi jedrskih raket srednjega dosega v vzhodni Aziji. Med svojim obiskom v Avstraliji, v soboto, je povedal, da bi si želel namestitev takšnih raket v nekaj mesecih, čeprav lahko takšen proces traja dlje časa.  Ob tem je zavrnil pomisleke Kitajske, češ da ima ta država v posesti veliko takšnih raket in bi potem bilo prav, da jih imajo tudi ZDA.

Sporazum med Sovjetsko Zvezo in ZDA je bil podpisan leta 1987 in je prepovedoval namestitev kopenskih raket srednjega dosega (500 do 5500 kilometrov), sposobnih nositi jedrsko ali konvencionalno konico.

Kljub glasnemu govorjenju na obeh straneh, ni posebej verjetno, da bi se zaradi propada sporazuma posebej spremenile razmere v Evropi. Kot je povedal ruski predsednik Putin, bo Rusija svoje rakete razvila, vendar jih bo namestila le kot odgovor na ameriško namestitev takšnih raket. Po drugi strani bo Kitajska ameriško potezo videla kot še dodaten pritisk nase. Ali bo to privedlo do oboroževalne tekme, bo pokazal čas. Do zdaj je Kitajska, tudi če je bila pri jedrskem arzenalu v podrejenem položaju v primerjavi z Rusijo in ZDA, postopoma krepila svoje zmogljivosti in ni težila  k temu, da bi dosegla prevlado. Njihov arzenal ni primerljiv z ameriškim in ruskim, saj naj bi imeli na razpolago do 400 jedrskih konic, ZDA in Rusija pa skupaj skoraj 14000. Tudi kitajske konvencionalne sile se krepijo skladno z rastjo gospodarstva, ne kot poskus čim hitreje doseči ravnotežje z ZDA.

Čisto mogoče je, da ameriška poteza ne bo imela večjih posledic za globalno stabilnost.