Turški predsednik Erdogan si je na obisku pri Putinu ogledal letalski salon MAKS 2019

Obisk turškega predsednika v Moskvi, je dokaz trdnosti partnerstva med Rusijo in Turčijo, ki ga niti nasprotna stališča v Siriji ne morejo omajati. Še pred dnevi so turški vojaki hoteli s premikom v zadnjem hipu ustaviti napredovanje sirskih vladnih sil proti Khan Šejkunu, kar jim zaradi bombardiranja njihove poti ni uspelo, a ta poraz kot da ne bi imel nobenega učinka na odnos z glavnim podpornikom sirskega presednika Asada, Rusijo.

Da se je turški predsednik odločil obiskati letalski salon, na katerem Rusi predstavljajo vrhunce svoje tehnologije, je povedno. Turčija je že, kljub nasprotovanju in grožnjam Američanov, od Rusije kupila protizračne sisteme S400. Lahko bi se izkazalo, da bodo zaradi ameriških pritiskov Turki dovzetni tudi za nakup ruskih bojnih letal. Sicer so želeli kupiti letala tipa F-35, a bolj kot ne kaže, da bodo Američani to preprečili in Turke prav prisilili v iskanje alternative.

Na prvem dnevu letalskega salona MAKS 2019 so se predstavila tudi najnovejša ruska bojna letala Su-57. Oba predsednika sta si lahko pogledala tudi notranjost in Erdogan je Putina vprašal, ali je letalo mogoče kupiti. Slednji mu je odvrnil, da je temu tako.

Možnost, da bo Turčija v prihodnosti izvedla velik nakup ruskih bojnih letal, je zelo velika. S tem se bo še za korak oddaljila od zahodnega zavezništva in bo članica NATO bolj ali manj le še na papirju. Da je temu tako, je veliko razlogov. Najpomembnejša sta gotovo sum, da so ZDA podpirale poskus vojaškega udara proti Erdogana in podporo Kurdom v Siriji, ki jih Turki smatrajo za teroriste in za veliko nevarnost svoji varnosti.