Demokracija potrebuje razgledane državljane s svojim mnenjem. Ne diktature strokovnjakov

Vsak ima svoje mnenje in to marsikoga zelo moti. Mar nimamo strokovnjakov, ki jim moramo zaupati in jih poslušati, nikakor pa ne kritizirati in svojim prijateljem in celemu svetu preko družabnih omrežij prodajati svojih pogledov in celo rešitev za pereče probleme? Da, tako nekateri mislijo. Bojim se, da ti ljudje demokracije nimajo najraje in bi jo nadomestili z diktaturo strokovnjakov. Takšnih strokovnjakov, s katerimi se strinjajo, seveda.

Eden izmed razlogov, zakaj ljudje ne zaupajo več avtoritetam, je nesposobnost izobraženih, vladajočih elit, da se uspešno spopadejo z izivi sedanjosti. Pogosto se zgodi, da imajo navadni državljani več zdrave pameti, kot visoko plačani voditelji in svetovalci. No, resnica je tudi takšna, da razni strokovnjaki pogosto nastopajo kot borci za interese točno določenih skupin, ki skušajo obvladovati razmere v državi na tak način, kot koristi njim.

Ampak mogoče se motim. Predvsem v tem, da ljudje ne zaupajo več avtoritetam. Ne, problem je drug. Ljudje poslušajo ljudi, s katerimi se strinjajo in jih kujejo v zvezde. Ta je pravi strokovnjak, pravijo. Po drugi strani napadajo, žalijo in se posmehujejo ljudem z drugačnim mnenjem ali z drugega političnega pola, tudi če jih ta druga politična opcija predstavlja za vzor in vsej državi dopoveduje, da to pa so strokovnjaki, ki vedo, kako se stvarem streže.

Vedno bolj smo razbiti na plemena. Predvsem politika je postala šport, pri katerem vsak navija za svoje in želi, da njegova ekipa zmaga. Za vsako ceno. Vse je še hujše, ker ljudje stvari jemljejo resno, saj so preko družabnih omrežij vendo bolj vpleten v vsakodnevne spopade. Kdo pa rad prizna da se moti in da ima nekdo drug prav?

Demokracija, tudi predstavniška s političnimi strankami in poslanci, temelji na razgledanem državljanu, ki si je sposoben ustvariti lastno mnenje o celi plejadi težav. Kako za vraga naj državljan sploh izbere svojega predstavnika, kako se naj opredeli do programov političnih strank, če samo slepo sledi strokovnjakom v medijih in nikoli ne premisli, kaj mu v resnici prodajajo? Da ne govorimo o tem, da vsaka ideologija, vsaka politična stranka postreže s svojimi ljudmi, za katere želi, da se njihovo sporočilo sliši čim dlje in se tega sporočila obenem ne napada, ker da je čista resnica.

Ne, pozitivno je, da imajo ljudje svoje mnenje in ga tudi izrazijo. V resnici bi morali razmišljati še mnogo več, a na žalost živimo v svetu, kjer je dostop do informacij lažji, kot kadarkoli v zgodovini, potem pa večina sledi poneumljanju. Saj veste, od medijev, do politike, se igra primitivno igro spodbujanja strahov in sovraštva, tekmo zgražanja in negativnosti. Namesto, da bi mediji izobraževali, ljudi posiljujejo s porumenelimi škandali, v zabavnem programu pa vedno bolj prevladujejo resničnostni šovi, polni raznih podlosti in poceni zabava za vso družino. Povrhu še preusmerjanje pozornosti na šport, krade čas za kakšen bolj temeljit premislek o svetu, v katerem živimo. Ampak važno, da je Slovenija dobra v odbojki.

Verjamem v moč demokracije. Nočem diktature strokovnjakov, s fasado demokracije ali brez. Nočem niti oligarhije s fasado demokracije, kakor je zdaj v tako številnih državah po svetu. Da pa bi demokracija živela in preživela, potrebujemo izobražene, razgledane, a tudi umirjene državljane, sposobne razmišljati o številnih temah in izraziti svoje mnenje. Potrebujemo tudi manj izključevanja, napadov, sovraštva, več dialoga in spoštovanja drugačnih mnenj, tudi če se z njimi ne strinjamo.