Bo velika zmagovalka Bernijevih zdravstvenih težav Elizabeth Warren?

V sredo je odjeknila novica, da je zaradi zdravstvenih težav moral Bernie Sanders prekiniti svojo kampanjo. Oseminsedemdesetletnega senatorja iz Vermonta so v torek zvečer sprejeli v bolnišnico v Las Vegasu zaradi bolečin v prsih, tam pa so mu našli blokado v arteriji. Po posegu se je Sanders počutil mnogo bolje, a ta zaplet bi lahko zmanjšal njegove možnosti v predsedniški kampanji.

V merjenju podpore demokratskim kandidatom se je zgodil velik premik. Senatorka iz Massachusettsa, Elizabeth Warren diha za ovratnik Joeu Bidenu: razlika je le še nekaj čez dva odstotka. V Iowi, kjer bo padla prva odločitev, celo vodi za skoraj tri odstotke. Biden je dolge mesece kraljeval na vrhu, a podporo Warrenovi se je v zadnjem času močno okrepila, tako da se je odlepila od svojega progresivnega tekmeca, Sandersa. Še pred dvema tednoma sta bila izenačena.

Med progresivnimi demokrati, ki želijo bolj radikalnih rešitev številnih ameriških težav, že dolgo poteka debata, koga podpreti. Sanders uživa več simpatij, ker se že dolga leta bori za reforme, medtem ko Elizabeth Warren ne zaupajo povsem. Senator iz Vermonta je demokratični socialist, ki se goreče zavzema za zdravstveno zavarovanje za vse. No, če smo realni, ni nič drugega, kot socialni demokrat, ki se bori za nominacijo demokratske stranke, katere vodstvo pa je vsekakor bolj ekonomsko liberalno. Elizabeth Warren je skozi kampanjo prevzela nekaj točk iz Sandersovega programa, a pogosto izpade bolj nagnjena k politični sredini, tako da ne vzbuja zaupanja, da bo resnično skušala izpolniti vse svoje obljube.

A to je vse skupaj le debata znotraj progresivnega tabora in volivci se lahko iz tega ali onega razloga preselijo tako k enemu, kot k drugemu kandidatu. Zdravstvene težave so že lahko razlog za izgubo dela podpore. Prav zaradi tega bi lahko Elizabeth Warren veliko pridobila. Po drugi strani je očitno, da bi vodstvo stranke raje kot Sandersa, kot svojo kandidatko videlo njo. Občasno se zdi, da jo prav potiskajo v ospredje, medtem ko je Sanders deležen številnih napadov.

V grobih orisih se spopadata dva tabora in trije kadnidati imajo možnosti za zmago. Če sta Bernie Sanders in Elizabeth Warren v enem, je Joe Biden nesporni favorit drugega. Stric iz Obamove administracije nagovarja politično sredino in to tako uspešno, da je zbil podporo drugim podobnim kandidatom. Toda, dva velika problema ina pred sabo. Eden je Ukrajina. Čeprav demokrati preusmerjajo pozornost in jim večina liberalnih medijev v ZDA pri tem asistira, povprečnemu Američanu le ni ostalo prikrito, da je njegov sin, brez kakršnihkoli izkušenj, postal član uprave ukrajinskega energetskega podjetja v času, ko je bil Joe Biden podpredsednik ZDA in so se le te vmešavale v notranje zadeve Ukrajine. Drugo so neumnosti, ki jih pogosto izreka. Občasno se namreč zdi, da se ne zaveda več čisto, kje sploh je, težko tudi sestavi cel stavek, kar je očitno posledica njegove starosti. Slučajno je star enako kot Sanders, a razlika med njima glede energičnosti ne bi mogla biti večja.

Elizabeth Warren je v tem trenutku v odličnem položaju. Če bo začela kopneti podpora Bidenu, je bo veliko prestregla prav ona. Po drugi strani ima zaradi Bernijevih težav vso možnost, da za seboj združi progresivni tabor. To bi moralo zadostovati za zmago v demokratski tekmi in za soočenje s Trumpom.