Dejan Židan v pozivu k umiritvi napetosti med koalicijo in Levico

Problem sodelovanja med Levico in koalicijo je v usmeritvi. Medtem ko Levica zagovarja socialno usmeritev, je mnogo sil v koaliciji, ki zagovarjajo ekonomsko liberalno. Ta razkorak se najbolje vidi v dveh kamnih spotike v preteklih dneh, v ukinitvi dodatka za delovno aktivnost in mini davčni razbremenitvi. Medtem ko Levica zahteva ukinitev dodatnega zdravstvenega zavarovanja, češ da bo to povzročilo veliko luknjo v proračunu, ne bo noben problem narediti velike luknje z davčno razbremenitvijo, ki pa bo tistim z najnižjimi plačami dala drobiž.

Ta razkorak že ves čas načenja sodelovanje in v prihodnje bo le še težje. Da, res je, Levica veliko ropota, a skuša izsiliti čim več, toda to lahko gre le do neke meje. Počasi ne bo več izključeno, da se sodelovanje res konča. Komu se bo potem obrnil Marjan Šarec? Res k SNS ali NSi? To bi seveda pomenilo še večji zasuk k bolj ekonomsko liberalni usmeritvi.

Predsednik Državnega zbora, Dejan Židan, je na svojem fb profilu pozval k umiritvi napetosti:

Obnašanje političnih strank, kakor da bodo jutri volitve, je škodljivo. Če v naslednjih dneh ne bomo vsi skupaj stopili korak nazaj in se umirjeno pogovorili za skupno mizo, po nepotrebnem ogrožamo to koalicijo in vlado, ki je za Slovenijo koristna. Socialni demokrati poizkušamo že mesece loviti ravnotežje med Levico na eni strani in liberalno večino na drugi strani. Gre nam za to, da ta projekt uspe, ker je lahko koristen za ljudi in za državo.

Zato pozivam voditelje koalicije in partnerje v Levici, da se prihodnji teden srečamo. Da dogovorimo, kako pereča vprašanja na zmeren in trezen način zapreti. V dobro ljudi, v dobro države.

Je razlike še mogoče zgladiti? Da, toda brez kompromisov ne bo šlo.

Vsem je treba nekaj dati, da se noben ne počuti povsem izigran. Skupaj moramo rasti, da se ne bi razdeljeni borili za vse ali nič. Upam, da bo politika dovolj modra za kompromis. Nobena skrivnost ni, da sam zagovarjam bolj socialno usmeritev pred ekonomsko liberalno, a zavedam se, da je včasih treba tudi kaj popustiti. Davčna razbremenitev, ki bo nekomu z 10000 dohodka mesečno dala 2000 evrov letno, nekomu na minimalni pa za kavo, ne bo prispevala k rasti slovenskega gospodarstva, ampak bo samo povečala razlike in na koncu tisti z visokimi dohodki še vseeno ne bodo zadovoljni, ker bodo hoteli več in več. Nikoli ne bo dovolj. A kljub temu jim je treba nekaj dati, kakor morajo tudi tisti na dnu prejemati več in rasti, sicer bodo vedno bolj nezadovoljni, da ne govorimo o nepravičnosti sistema, v katerem nekdo trdo gara, a je reven.

Strinjam se s predsednikom državnega zbora.  Pogovarjati se je treba. Čim manj z mediji in čim več med seboj.  Poslušati tudi, ne le govoriti.