NATO je že skoraj možgansko mrtev, meni francoski predsednik. Prav ima

V pogovoru za The Economist je francoski predsednik Emmanuel Macron opozoril na nevarnost, ki preti Evropejcem. Američani so obrnili hrbet in Turčija ni več zanesljiv partner. Da je zavezništvo močno načeto, se najbolje vidi v odnosu do Sirije in tamkaj živečih Kurdov. ‘Imaš partnerje skupaj v istem delu sveta in hkrati nimaš prav nobene koordinacije strateškega odločanja med ZDA in njenimi NATO zavezniki,’ je Macron pozornost usmeril na ameriški umik iz Sirije. Umik, ki se je kasneje spremenil v prerazporejannje sil. Izdaja Kurdov je ostala.

Francoski predsednik ima prav. Evropejci se ne moremo več zanašati na ZDA, da nas bodo te branile. Pri tem ne bi smeli za vse kriviti Trumpa. Ameriški predsednik Trump je le pokazal pravi obraz ameriškega imperija, ki ob izgubi moči v svetu skuša zastraševati konkurente in zaveznike, da bi podpisovali za ZDA ugodne trgovinske sporazume. Toda v resnici smo bili Evropejci za ZDA le del njihovega obrambnega sistema in zaradi naše lastne nesposobnosti vedno bolj le breme, ne pa enakovredni partnerji.

Obstaja velika nevarnost, da bodo evropske elite tako okostenele, da bodo sčasoma postale preslikava latinsko ameriških, zadovoljne s tem, da v svojih rokah držijo oblast v posameznih državah in brez kakršnekoli večje ambicije. Nevarnost, da bo Nemčija le evropska Argentina in Španija Čile, šibke, nepomembne države, ki jim bodo ameriška veleposlaništva vsake toliko časa pripeljale nove oblastnike. Ameriške ali ruske ali kitajske, kdorkoli bo pač dovolj močan.

Čas bi že bil, da se Evropejci postavimo na svoje noge in se zavemo, da moramo povečati svojo moč, če nočemo postati žrtve tujih apetitov. Da pa bi lahko bili močnejši, potrebujemo ustrezne povezave, ki nam bodo omogočale skupno zunanjo politiko in skupni obrambni sistem. Trdim, da mora ta obrambni sistem počasi prerasti v evropsko vojsko, ki pa ne bo podrejena ZDA in bo lahko delovala povsem samostojno. Seveda mora biti takšna vojska dovolj močna, da lahko odvrača zunanje sovražnike in hkrati ravno prav šibka, da ne bo mogla delovati proti državam članicam.

Emmanuel Macron ima prav, a on ni voditelj, ki bi nas lahko popeljal naprej. Še svoje države ne zna obvladovati, kako bi potem lahko bil v prvi vrsti prenoviteljev evropske moči