1983 – malo drugačna Poljska

Marca 1983 so Poljsko pretresli teroristični napadi, ki so povsem spremenili njeno usodo. V trenutku groze je država našla enotnost. Dvajset let kasneje se hladna vojna ni končala in medtem ko se ZDA pod predsednikom Goreom pripravljajo za napad na Irak, Poljska ob podpori cerkve živi pod avtoritarno partijo. Policija in tajna policija medtem preganjata drugače misleče, za ohranjanje oblasti pa je prav tako kot groba sila, uporaben nacionalni mit padlih junakov v terorističnem napadu.

Takšen je svet v prvi poljski seriji za Netflix. Policijski detektiv Anatol Janow med racijo proti podtalni tiskarni odkrije obešenega mladega moškega, a iz akcije proti prepovedanim knjigam (med katerima sta 1984 in Harry Potter) se razvije razkrivanje večje zarote, saj postane jasno, da je bil mladenič umorjen. Medtem ko Janow pride na sled uporniški organizaciji Lahka brigada, mladi študent prava, Kayetan Skowron živi življenje ikone nacije. Kayetan je namreč ob dvajsetletnici tragedije na vseh ekranih in  naslovnicah, kot fantek, ki je v napadih izgubil oba starša in ga je potem vzgajala babica. Njegova prihodnost se zdi bleščeča, saj hodi s hčerko gospodarskega ministra in je hkrati odličen študent, ki večerja s svojim mentorjem, pomembnim sodnikom. Toda pod površjem se skriva povsem druga zgodba, ki kmalu začenja terjati žrtve.

Tragedije imajo lahko veliko transformativno moč. Napadi enajstega septembra so ZDA izstrelile na pot še večje militarizacije, krepitve obveščevalnih služb in vsaj za nekaj časa brezglave podpore vojaškim pustolovščinam po svetu. Teroristični napad na Poljskem leta 1983 bi lahko, ob fleksibilnosti partije, privedel do povsem drugačnega razvoja dogodkov, kot se je zgodilo proti koncu osemdesetih. V seriji oblast šok izkoristi za obračun z opozicijo in izgradnjo nacionalnega mita, ob podpori cerkve. Bog je lahko še kako uporaben tudi komunistom, ko je sila, nekaj kar so spoznali že Sovjeti v vojni proti nacistični Nemčiji.

Leta 2003 je Poljska  (v seriji) gospodarsko rastoča država, očitno preplavljena z vietnamskimi migranti. No, v resničnem svetu ima Poljska dejansko veliko vietnamsko manjšino, ki je koncentrirana v glavnem v Varšavi. Nihče ne ve, koliko jih je, ocenjuje pa se na do 60000, kar jih dela za največjo neevropsko manjšino na Poljskem. Razvoj kljub diktaturi partije Poljske ni obšel in močno so razširjeni mobilni telefoni, ki tajni policiji dajejo odlične možnosti za nadzor, a kot izvemo, ta nadzor kaže le, da ljudje zaradi gospodarske rasti ne razmišljajo veliko o svobodi in nasilni odpor je bolj izjema, kot pravilo.

1983 je odlična distopija. Namesto glavnega zlodeja, imamo opraviti z birokratizirano državo prestreljeno z ovaduhi in pripadniki tajne policije, ki počasi a nezaustavljivo melje opozicijo. Poljska ni le bojišče notranjih sil, ampak tudi igrišče tujih obveščevalnih služb, ki brezobzirno skrbijo za svoje interese. Bolj realno, kot pravljične podobe dobrih upornikov in njihovih brezupno zlobnih nasprotnikov.  V takšnih razmerah se mora posameznik odločiti, kaj lahko naredi. Detektiv Janow mlademu Kajetanu svetuje, naj pozabi na svoja vprašanja in živi lepo življenje, čeprav sam tega ni sposoben. Posameznik je tisti, ki lahko premakne svet, a moč sistema je kljub temu ogromna. Tako velika je, da bo kljub izgubi nekaj svojih voditeljev,  kolesje še vedno delovalo naprej.

Priporočam.