ZDA od Južne Koreje zahtevajo več denarja za namestitev svojih sil na polotoku

Ameriški predsednik ne pritiska samo na evropske članice zveze NATO, naj za obrambo namenijo več in posledično kupujejo več ameriškega orožja, tudi od pomembne ameriške zaveznice v Aziji, Južne Koreje, zahteva višji znesek  v zameno za ohranjanje ameriške vojaške prisotnosti na polotoku.

V Južni Koreji se nahaja 28500 ameriških vojakov, ki so garancija tej državi, da bodo ZDA v primeru napada severnih sorodnikov nemudoma vpletene v vojno. Čeprav je Američanov v primerjavi z ogromnimi oboroženimi silami Južne Koreje relativno malo, so kljub temu pomemben del obrambne strategije. V primeru večje vojne bi ameriška mornarica in letalstvo igrali ključno vlogo, kasneje pa bi v igro prišle tudi mnogo večje ameriške rezerve.

Oborožene sile Južne Koreje štejejo 600000 vojakov, s še čez tremi milijoni v rezervi. Obrambni proračun je težak 43 milijard $.

Za ameriško prisotnost je Južna Koreja do zdaj plačevala nekaj manj kot milijardo $, ameriški obrambni sekretar Mark Esper pa je na obisku te države pred tednom dni zahteval kar petkrat višjo vsoto.

Južna Koreja ja prispevala  90% stroškov za izgradnjo skoraj 11 milijard $ vrednega vojaškega oporišča Camp Humphreys, kamor se je preselila večina ameriških vojakov in njihovih družin.

Jasno, ameriški imperij vojaških oporišč stane. Po nekaterih podatkih, 156 milijard $ letno, kar je zajeten del ameriškega obrambnega proračuna.  To ni nobeno presenečenje, saj nihče v resnici niti ne ve, koliko oporišč Američani imajo po svetu. V 70 državah bi jih naj bilo okoli 800. Med temi so tudi tista v Južni Koreji.

Ameriški predsednik Donald Trump želi del stroškov prevaliti na ameriške zaveznike.

Južni Korejci niso navdušeni. Namreč, takšen pritisk jim daje jasno vedeti, da v partnerstvu z ZDA niso enakopraven član, ampak podrejena, manj pomembna država, ki mora svojemu velikemu bratu plačevati za zaščito.  Lahko se pogajajo in upajo, da bodo na koncu plačali nekoliko manj, kot zahteva Trump, ali pa se odrečejo ameriški prisotnosti.

Glede na to, kako težko se Američani umaknejo, kar nam kažeta že Trumpov polom z umikom iz Sirije in neskončna vojna v Afganistanu, je skoraj nemogoče, da bi na koncu zapustili Juno Korejo. Tudi, če bi ameriški predsednik to resno nameraval narediti. Vsaj en plus za Južne Korejce, ki lahko to uporabijo v pogajanjih.