Poskus odpoklica Donalda Trumpa z mesta predsednika ZDA se počasi premika proti neizogibnemu koncu

Demokrati in ameriški mediji so raje pozabili na teorijo zarote, ki so jo tako dolgo poganjali: to, da so Rusi s svojim vmešavanjem vplivali na razplet ameriških predsedniških volitev leta 2016. Preprosto ni bilo dokazov, ne glede na to, če je skoraj vsak teden odjeknilo kakšno šokantno razkritje, ki bi naj Trumpa dokončno pokopalo. Nič se ni zgodilo. Nenehni napadi tudi niso imeli nobenega učinka na njegovo podporo.

Zdaj imajo demokrati Trumpa v delu zaradi Ukrajine. Ameriški predsednik bi naj izsiljeval tisto od Boga pozabljeno državo, naj razišče delovanje sina bivšega ameriškega podpredsednika in trenutno vodilnega v demokratski tekmi, Joea Bidena. Če tega ne bi storili, bi naj Trump zadržal vojaško pomoč.

Pri tej zgodbi vam ni treba vedeti veliko. Skrajno sumljivo je, kako je lahko sin ameriškega podpredsednika dobil izredno dobro plačano službo v ukrajinskem podjetju. Kaj imajo ZDA z dobavljanjem orožja Ukrajini? Zakaj nihče ne postavlja pod vprašaj zlorabo te države kot rezilo, uperjeno proti Rusiji. No, to rezilo je sicer zanič, ampak vseeno. Ameriški predsednik se tudi zasebno, kar dokazuje njegov pogovor z ukrajinskim predsednikom, izraža zelo nespretno. Toda, v tistem pogovoru v resnici ni nič kaj posebej obremenilnega.

Tako bo to šlo: demokrati bodo proces odpoklica v Predstavniškem domu izkoristili kot predvolilno kampanjo proti Trumpu. Trdili bodo, da je njegova krivda dokazana in da ga noben normalen Američan ne bi smel več podpirati. Večina medijev jim bo pri tem pritrjevala in pogosto razveseljevala svoje občinstvo z eksplozivnimi razkritji, ki bi naj dokončno pokopala njim sovražnega predsednika. Potem se bo proces premaknil v Senat in tam obstal, saj ga bodo republikanci blokirali. Tedaj bodo demokrati vpili še bolj, da nihče pri zdravi pameti ne more verjeti v Trumpovo nedolžnost in da naj Američani kaznujejo zlonamerne republikance, ki ščitijo pokvarjenega predsednika.

Posledic vse to ne bo imelo večjih. Tisti, ki že zdaj sovražijo Trumpa, ga bodo v prihodnje enako. Tisti, ki ga podpirajo, ne bodo nikoli verjeli demokratom in medijem in njihova podpora bo ostala trdna. Vidimo lahko, da se ta giblje okoli 40%. To vedo tudi republikanci, med katerimi je malo tako norih, da bi svojemu predsedniku zasadili nož v hrbet in se potem soočili z besom svojih volivcev. Zaradi tega bodo trdili, da gre v poskusu odstavitve predsednika le za lov na čarovnice.

Donald Trump ima še vedno, leto dni pred volitvami, možnost da še enkrat zmaga na predsedniških volitvah. Tistih 40% je dovolj. Veliko bo odvisno od tega, kdo bo njegov nasprotnik. Demokratskim kandidatom sicer zdaj v merjenih javnega mnenja kaže bolje in na nacionalni ravni lahko dobijo kakšnih 5-10% več. Toda, vse je odvisno od nekaj ključnih držav, v katerih odloča vsak glas. Ker odloča vsak glas, je pomembno tudi, kdo je bolj motiviran, da se volitev udeleži. Leta 2016 se je dobro videlo, kako majhne množice je zbirala Hillary Clinton in kako velike in energične so bile tiste pri Trumpu. Posledice so bile vidne na dan razglasitve rezultatov.

Ta trenutek je jasno naslednje: ni mogoče vedeti, kdo bo zmagal na predsedniških volitvah. Raziskave javnega mnenja kažejo prednost demokratom. Trump ima še vse možnosti. Trumpovi podporniki ne verjamejo večini predsedniku sovražnih medijev. Proces impeachmenta nima večjega učinka, podobno, kot je to bilo z obtožbami o ruskem vmešavanju. Ameriškemu predsedniku ne bo škodil noben negativen napad, zato ker so ga njegovi privrženci sprejeli takšnega, kot je.

Vse drugo je šum.