Do popolnega umika ameriških čet iz Sirije še leta

Medtem ko odmeva poročilo o tem, kako so ameriški uradniki, vojaki in politiki leta zavajali javnost o vojni v Afganistanu, nič ne kaže, da bi se ameriške čete umaknile iz Sirije, kakor je napovedal ameriški predsednik Trump. Le še ena neskončna vojna.

V pričanju pred odborom za oborožene sile predstavniškega doma, sta obrambni sekretar Mark T. Esper in šef generalnega štaba general Mark A. Milley poudarila potrebo po ameriški prisotnosti v Siriji do trenutka, ko bi lokalne sile lahko samostojno nadaljevale boje proti Islamski državi.

Trenutno se v Siriji nahaja 600 ameriških vojakov.

Boj proti Islamski državi je izgovor za ohranjanje prisotnosti, a v resnici ZDA nočejo priznati svojega poraza v sirski državljanski vojni. To niti zatem, ko so Turki z zavezniki izvedli operacijo na severu države in je večje boje preprečil dogovor med Erdoganom in Putinom. Američani so se začeli umikati, a se je po silovitih kritikah na Trumpov račun, umik spremeni v premestitev, kako povedno, na ključna naftna polja.

Ameriški predsednik Donald Trump ne bo uspel uresničiti svoje obljube o umiku iz vojne v Afganistanu, ki je za ZDA kljub porabljenim 1000 milijardam $, 2300 mrtvim in čez 20000 ranjenim vojakom, izgubljena. Prav tako nič ne kaže, da bi se lahko izmuznil iz Sirije. Preprosto je v ZDA preveč ljudi, ki nočejo priznati poraza in raje vztrajajo naprej.

V Afganistanu imajo ZDA še vedno okoli 13000 vojakov.