Vlada neuspešna s podelitvijo izjemnih pooblastil slovenski vojski

Vladni predlog za aktivacijo 37.a člena zakona o obrambi na odboru za Obrambo Državnega zbora včeraj ni dobil dovolj podpore. To so mu odrekli v vseh opozicijskih strankah, razen v SDS. Predlog je predvideval podelitev večjih pooblastil vojski pri varovanju meje. Jasno je, katere.

meja

Slika, ki jo je delil twitter račun slovenske vlade, je povedna. Zakaj so vojaki in policisti samo na južni meji?

Je bil to bolj poizkus vlade, da končno bolj zapre južno mejo za prehod migrantov in beguncev in kot takšen ni bil prvenstveno namenjen boju proti koronavirusu? Kaže že tako. Vlada sicer trdi, da bi naj vojska razbremenila policijo, ki bi lahko zavoljo tega bila bolj prisotna v notranjosti države.

V opoziciji vladi ne verjamejo. Za aktivacijo je glasovalo 11, proti pa 7 poslancev.  Podporniki vlade bodo svoj neuspeh izrabili za politično obračunavanje z opozicijo in jih obtoževali izdajstva in ogrožanja Slovenije, kar pa ni čisto res. Že to, da se vlada očitno ne zaveda, da je večja nevarnost vnosa koronavirusa iz zahodne kot z južne strani, nam pove veliko. Nihče ne bo poslal vojske na zahodno mejo in jo nepredušno zaprl, kar bi sicer bilo ob razmerah, ki vladajo v Italiji, modro. Sicer pa vojaki že zdaj lahko pomagajo v notranjosti Slovenije.

Kot rečeno, nekatere stranke koalicije in opozicije, so hotele krizo izkoristiti za zaostrovanje politike do migrantov, po vzoru sosednje Madžarske. Ker jim to ni uspelo, bodo svoj poraz izkoristile za napade na svoje politične nasprotnike in mobilizacijo svojih podpornikov. Ustvarjanje zunanjih in notranjih sovražnikov se bo nadaljevalo.