Do hladne vojne med Kitajsko in ZDA utegne priti prej, kot smo pričakovali. Agresivna retorika iz ZDA to potrjuje

Ena izmed najpomembnejših lekcij v življenju je, da moraš najprej vedeti, zakaj nekdo nekaj govori, ne samo tega, kaj govori. Zavedati se moraš, kakšni so njegovi interesi in cilji in kaj bi rad dosegel. To velja tudi za cele države in za ves njihov aparat, od diplomatov do novinarjev, od politikov do raznih aktivistov. To velja tudi za odnos ZDA do Kitajske.

Koronavirus je tukaj povsem nepomemben.  Človekove pravice, politični sistem, vrednote, tudi to je povsem nepomembno. Vse kar morate razumeti je, da se v Washingtonu zavedajo, da jih Kitajska prehiteva in da bo, če se bodo trendi nadaljevali, v desetletju ali dveh nesporna prva sila sveta, ki bo svoj vpliv širila daleč od svojih meja, celo na ameriško dvorišče, v južno Ameriko. Zavedajo se, da se čas izteka in morajo Kitajsko omejiti, če želijo ohraniti svoj primat v svetu. O tem v ameriški politiki vlada soglasje. Ni pomembno, če je predsednik Trump, ali kdo drug. Že pod Obamo so Američani začeli premikati svoje sile v vzhodno Azijo. Biden, ki bo bržkone kandidat demokratov na predsedniških volitvah novembra, je prav tako že velikokrat Kitajsko označil za nevarnega konkurenta.

Ameriški obveščevalci trdijo, da je Kitajska lagala o razsežnosti izbruha koronavirusa in da je bilo žrtev mnogo več, kot to v Pekingu priznavajo, sploh pa je več okuženih. Agresivne besede usmerjene proti Kitajski prihajajo vedno bolj pogosto. Ko bo te krize konec, bodo ZDA snele rokavice, piše eden. Kitajska bi morala plačati odškodnino in biti podvržena gospodarski blokadi s strani preostanka sveta, govori drugi.  Takšno razburjanje ameriške javnosti seveda služi tudi preusmerjanju pozornosti z neustreznega odziva ameriške države, zaradi česar zdaj umira toliko ljudi in so ZDA najbolj prizadeta država na svetu. Ampak, podlaga leži v dolgoročnih interesih vladajočih elit v ZDA.

Na kratko, hladna vojna s Kitajsko je malodane neizbežna.

Resnica je, da so si za vse težave s koronavirusom v ZDA krivi sami. Da, Kitajci niso takoj reagirali na izbruh, ampak, jih res lahko obsojamo? Bolezen, ki ima simptome podobne gripi, je enostavno prezreti, preden je prepozno. Gre za vprašanje nekaj dni ali celo tednov. Da, Kitajci ne vedo natančno, koliko je v resnici bilo okuženih, ampak tega niti v Sloveniji ne vemo, kaj šele v ZDA. Veliko okuženih nima nobenih simptomov.  Potem je tu vprašanje mrtvih. Potrebna je nemajhna doza ignorance, da verjameš, da lahko v modernih državah, kakršna je Kitajska, prikriješ ogromno število mrtvih.  V ZDA kritiki Kitajske trdijo, da se niso imeli časa pripraviti. Oprostite, imeli so dovolj časa. Če se je Trump sprenevedal, da problema ni, je kriv on sam, nihče drug. Očitno je, da se v ZDA tudi niso pripravljali na  posledice koronavirusa in niso pravočasno šli v nabavo potrebne zaščitne opreme. Šele, ko je postalo jasno, da so jim stvari ušle izpod nadzora, so začeli biti plan zvona.

A dajmo vse to na stran. ZDA so ta hip v zelo slabem položaju. Ljudje umirajo, gospodarstvo se seseda. Nihče ne ve, za koliko se bo skrčil BDP, niti, koliko se bo zvišala brezposelnost.  Po drugi strani se Kitajska postavlja na noge in pričakuje se, da bo leto končala z minimalo gospodarsko rastjo.  Kitajska je že prešla v diplomatsko ofenzivo, katere del je dostavljanje nujne medicinske opreme po svetu. Američani niso sposobni niti poskrbeti zase. To bo prineslo močan pritisk na številne države po svetu, da se odrečejo tesnejšemu zavezništvu z ZDA. Ko bo Washington zahteval boleče ukrepe proti Kitajski, bodo v Rimu in Madridu dvakrat premislili. Izkazalo se je,  da je Kitajska resnično tovarna sveta. Kdo mislite, da bo lahko v neposredni tekmi, v ponovitvi hladne vojne,  proizvajal več orožja in hkrati potrošnih dobrin? Američani so lahko presegli Sovjetsko Zvezo, Kitajsko bodo že težko.

V prihodnjem času čahko pričakujemo vedno bolj agresivne izjave  ameriških politikov, novinarjev, aktivistov in podobnih. Pritisk, da se proti Kitajski vodi trgovinsko vojno, da se onemogoči prodajo kitajskih  izdelkov na ameriški trg in zastraševanje zaveznikov, da se morajo odreči sodelovanju s Kitajsko, vse to bo vedno hujše.

One thought on “Do hladne vojne med Kitajsko in ZDA utegne priti prej, kot smo pričakovali. Agresivna retorika iz ZDA to potrjuje

Komentarji so zaprti.