Glenn Greenwald v pogovoru o tem, zakaj Berniju Sandersu ni uspelo

Demokratska tekma za kandidaturo za predsednika ZDA še ni povsem zaključena, a je v času, ko ZDA pretresa širjenje koronavirusa, povsem zasenčena. Dva kandidata, ki sta še v tekmi, Joe Biden in Bernie Sanders, nimata več veliko možnosti nagovarjati volivce, a senator iz Vermonta, demokratični socialist in up progresivnega dela stranke, Bernie Sanders, je kljub vsemu bolj aktiven. Nekdanji podpredsednik v Obamovi administraciji, Joe Biden, je povsem izginil in to je del premišljenega načrta. Bolj kot se skriva, manj možnosti je, da pove kaj neumnega in pri Američanih vzbudi dvom v svojo psihofizično kondicijo.

V resnici je tekme skorajda že konec, čeprav Sanders še vztraja. Biden ima prednost v številu do zdaj osvojenih delegatov in tudi po vseh anketah je razmerje med njim in konkurentom nekako 60 proti 40% v njegovo korist. Zato je zdaj na mestu vprašanje, zakaj je Sanders izgubil in kaj to pomeni za prihodnost progresivnih kandidatov v ZDA in tudi drugod po svetu. Tudi v Združenem kraljestvu je progresivni kandidat levice, Jeremy Corbyn doživel poraz in marsikje lahko vidimo dvig ekonomsko populističnih in nacionalističnih političnih sil.

O tem razpravljajo Glenn Greenwald, Liz Franczak in Kyle Kulinski, vsi trije predstavniki progresivne struje in hkrati produkti nove dobe medijev, ki omogoča, da nadarjeni posamezniki mimo večjih medijev dosegajo vedno več ljudi po vsem svetu. Greenwald, ki živi v Braziliji, kjer si je že nakopal jezo Bolsonarovega režima, je sicer tudi eden izmed treh ustanoviteljev spletne strani The Intercept. Kyle Kulinski ima vedno večji doseg s svojim youtube kanalom in je hkrati močan podpornik Bernija Sandersa.

Skozi pogovor lahko malo bolj podrobno pogledamo na trenutno stanje v ameriški politiki.

Kyle Kulinski meni, da je Bernijev poraz mogoče razložiti čisto s taktičnega vidika. Vzroke lahko iščemo v njegovem preveč prijateljskem pristopu med samo tekmo. Premalo naj bi napadal svojega poglavitnega nasprotnika, Bidena, hkrati pa ni znal sebe predstaviti kot zmernega kandidata, ki obljublja le stvari, ki jih druge države po svetu že imajo. Na primer obsežno zdravstveno zavarovanje. Prav tako je bila napaka, da ni dvomil v izvoljivost Joea Bidena in sebe predstavljal za bolj izvoljivega. Glede na to, koliko Američanov si želi samo vrnitev v ‘normalnost’ pred Trumpom, je čisto mogoče, da je Biden tako uspešen samo zato, ker so ga mediji predstavili kot nekoga, ki lahko premaga Trumpa, medtem ko so Sandersu ves čas metali polena pod noge.

Zelo me zanima, kje se skriva pravi razlog za Sandersov neuspeh in kako lahko progresivne politične sile v prihodnosti najdejo način, kako priti na oblast in spremeniti delovanje političnega sistema. Sam menim, da je problemov več in da presegajo samo čisto preračunljivost modernih političnih kampanj. Eden izmed največjih ovir je, da liberalni del na politični levici skuša narediti vse, da bi zatrl socialistični del, se pravi, noče dopustiti, da bi prevladal ekonomski populizem, ki bi dosegel prerazporeditev moči k tistim, ki so zdaj na samem dnu. To so vprašanja pravice zaposlenih, minimalnih plač, socialne pomoči, investicij v javno zdravstvo, dostopno zdravstveno zavarovanje, dostopno in kvalitetno javno šolstvo in tako naprej. Liberalni del ima zaradi tega tako zelo rad takšna vprašanja, kot so pravice istospolno usmerjenih, enakopravnost žensk in boj proti patriarhatu, ker se s tem radikalno ne spreminjajo razmerja moči in kapitalisitčni sitem ostaja enak. V resnici nočejo popravkov v obliki socialne demokracije. A kljub temu nasprotju je jasno, da progresivne sile brez večje koalicije, ki neizogibno obsega vel liberalnega bloka, nimajo možnosti za uspeh.

Na tem mestu bom o tem končal. Pogovor je zelo zanimiv in upam, da bo Glenn Greenwald nadaljeval. Youtube je dobra platforma, preko katere je mogoče imeti večji doseg, kot ga imajo veliki mediji. Ljudje, kot je Joe Rogan, so živ dokaz.