Luka Mesec o strategiji mrtve mačke

Zadnje dni se je po družabnih omrežjih razvnela razprava o tem, ali je geslo ‘smrt janšizmu’ grožnja predsedniku vlade, Janez Janši in prav tako grožnja vsem pripadnikom SDS-a, ali celo samo podpornikom predsednika vlade. Priznati moram, da se mi to zdi malo dvolično. Spomnim se viharja v kozarcu vode, ko se je v Mariboru pojavil napis ‘smrt klerofašistom’. Namreč, nisem opazil, da bi se kdo posebej razburjal nad pacanjem primitivcev, ki so Maribor posuli z napisi ‘smrt komunistom’ in podobnimi. Vemo, da za komuniste nekateri na desnici smatrajo vsakogar, ki malo bolj prizanesljivo gleda na migrante ali zahteva višje minimalne plače za najslabše plačane. Na kratko, v to kategorijo mečejo zelo veliko ljudi, ki seveda niti približno niso komunisti. A se potem ti ljudje ne počutijo ogrožene ob takšnih sovražnih zapisih?

Luka Mesec ima teorijo, da gre za zavajanje, preusmerjanje pozornosti, tako imenovano strategijo mrtve mačke. Tako je zapisal na svojem Facebook profilu:

Ko gre vse narobe, ko stvari nimaš več pod kontrolo, omizje je sprto, rešitve pa nimaš, na mizo vrzi mrtvo mačko. Ljudje bodo šokirani, ogorčeni, osupli. In to bo točka preloma, po kateri se bo govorilo le še o tem: “stari, pusti zdaj brezposelnost, banke in milijarde, a ne vidiš, da je na mizi mrtva mačka?!”

To pojasni, zakaj Trump, Janša in njima podobni vseskozi provocirajo, besno tvitajo in dnevno izrekajo nezaslišane neumnosti. Trump je na dan pogreba Georga Floyda npr. rekel, da je “to čudovit dan za Georga Floyda”, saj nas “gleda iz nebes in moli za naše gospodarstvo”. Nezaslišano, a učinek je enak – vsi so se ta dan ukvarjali samo z njegovo izjavo!

Mar tega ne poznamo iz nenehnega preusmerjanja pozornosti, recimo v primeru migrantov ali zdaj že Antife, ki bi naj v Sloveniji pripravljala ponovitev ameriških nemirov? Ali ni opozarjanje na Udbo, na Kučana, na zakulisne sile, ki škodujejo Sloveniji le način, da se večina ne ukvarja z resnimi problemi. To je še posebej pomembno zdaj, ko je gospod Janša na oblasti in se mogoče približuje kriza.

Luka Mesec:

Obe temi so namreč načeli v vladnih vrstah in v resnici nista nič več kot provokaciji desnice. Načeli so jih samo zato, da bi okrog njih speljali javne razprave. In da bi se pozabilo na bistvene probleme:
na naraščajočo brezposelnost,
na prihajajočo krizo,
na milijonska preplačila mask,
na sezname smrti v DSO-jih,
na previsoke najemnine glede katerih vlada nič ne ukrene,
na nižanje okoljskih standardov v Sloveniji,
na hiranje kulture,
na vojno proti nevladnim organizacijam,
na vladni desant na medije in inštitucije.
na podreditev statistike politiki, kjer vlada ravna prosto po Stalinu: niso važna gospodarska gibanja, važno je kdo jih meri.

Da, bo že nekaj na tej teoriji mrtve mačke. Ne ukvarjajmo se torej s stvarmi, ki so v službi preusmerjanja pozornosti.