Za strogo ločitev pristojnosti policije in vojske

Ameriški predsednik Donald Trump je naletel na opozicijo znotraj lastne administracije, ko je zagrozil, da bo na ulice ameriških mest poslal vojsko in utišal proteste po uboju temnopoltega Georga Floyda. Morda se je njemu zdela to modra odločitev, predvsem pa odločna, a s tem bi stopil na nevarno pot, četudi bi za svojo potezo celo imel zakonsko podlago v zakonu iz leta 1807.

V resnici vojski ne sme biti namenjena policijska vloga, nekaj, česar bi se morali zavedati tudi v Sloveniji, ne le v ZDA.

V znanstvenofantastični seriji Battlestar Galactica, admiral Adama dobro predstavi nevarnost:

Je razlog, zakaj sta vojska in policija razdeljeni. Ena se bori proti sovražnikom države, druga služi in brani ljudi. Ko vojska postane oboje, ljudje postanejo sovražniki države.

Američani so že naredili usodno napako, ko so svojo policijo spremenili v malodane okupacijsko vojsko, ki nima nobenega zaupanja skupnosti, ki bi jo morala varovati. Oni ne služijo, oni zatirajo, oboroženi z orožjem, ki jim ga predaja ameriška vojska, pogosto polni bivših ameriških vojakov, ki svoje izkušnje iz bojišč sveta prinašajo domov. Naslednja usodna napaka bi bila uporaba vojske proti protestnikom, nasilnim ali mirnim.

Ne opozarjajmo le na napake Američanov, ampak se poglejmo v ogledalo. Zaradi terorističnih napadov islamskih skrajnežev je marsikje po Evropi v preteklih letih na ulice in trge prikorakala vojska. Da zaščiti prebivalstvo, da, a v resnici je bil to korak v napačno smer. Policija je tista, ki mora skupaj z obveščevalnimi službami skrbeti za boj proti teorizmu znotraj meja države. Vojska je namenjena spopadu z zunanjim sovražnikom, z organiziranimi vojskami, ne s kriminalci, kar teroristi v osnovi tudi so.

Policija in vojska si morata razdeliti delo in pri tem moramo biti čim bolj striktni.