Bo Donald Trump zakuhal vojno z Iranom, da bo popravil svoje možnosti na predsedniških volitvah?

Ankete javnega mnenja kažejo na znaten zaostanek Donalda Trumpa za svojim demokratskim izzivalcem, Josephom Bidenom. Sicer so že leta 2016 kazale podobno sliko v dvoboju s Hillary Clinton, a takrat je bila razlika vendarle manjša. Kakorkoli, Trump ne more biti prepričan v svojo zmago in lahko bi izkoristil večji mednarodni incident, da bi mobiliziral svojo bazo.

Iran je že od začetka Trumpovega predsedovanja tarča ameriških pritiskov in ljudje okoli predsednika so si zelo prizadevali za vojno, a jim to ni uspelo, čeprav je bilo po atentatu na generala Solejmanija zelo blizu. Nič hujšega se ni zgodilo, ker Donald Trump v resnici ne verjame v večje vojne. Te vidi kot nesmiselno zapravljanje denarja. Raje na sovražnike pritiska gospodarsko. Po drugi strani je Iran reagiral umirjeno, z napadi, ki so bili v bistvu le sporočilo in katerih namen ni bil ubiti veliko pripadnikov ameriških oboroženih sil.

Toda, zdaj se bližajo volitve in Donald Trump bi si lahko premislil. Obsežen napad na islamsko republiko je izključen, v igri pa bi lahko bila kakšna provokacija, ki bi Iran prisilila v nevarno reakcijo. To bi potem republikanci izkoristili za preusmerjanje pozornosti s katastrofalnega odziva na širjenja Covid-19 in s pogosto nasilnih protestov, ki pretresajo ameriška mesta.

Kot piše Insajder:

Ameriški analitiki pred vsakimi predsedniškimi volitvami čakajo na »oktobrska presenečenja« in nekaj podobnega se lahko zgodi tudi tokrat.

Trita Parsi, voditelj Inštituta Quincy za odgovorno državništvo, eden najboljših poznavalcev politike ZDA do Irana, je že 16. septembra ocenil, da bi lahko prišlo do prvega spopada z Iranom kadarkoli, že od 21. septembra naprej.

Njegova ocena je, da bo predsednik Donald Trump, v kolikor mu bodo ankete glede predsedniških volitev še naprej kazale slabo, poskusil s še kakšnimi triki, zaradi katerih bo dobil dodatno pozornost medijev, hkrati pa bi se lahko ljudstvu predstavil kot odločen voditelj, okoli katerega bi se Američani znova zbrali.

ZDA so v Perzijski zaliv poslale svojo letalonosilko, a to še ničesar ne pomeni. Ameriška mornarica je pogost gost v tej regiji in resnici na ljubo ni najbolj modro približevati tako velikih plovil, kot so letalonosilke, preblizu iranskemu kopnemu. Iran ima na voljo dovolj raket, brezpilotnih letal in hitrih plovil, da lahko poškoduje ali celo potopi letalonosilko, če se jim ta preveč približa. Američani te napake skoraj zagotovo ne bodo naredili. Je pa res, da bi jih lahko politika postavila v nevarnost samo zato, da bi sproducirala incident. Torej, da bi tvegala življenja ameriških vojakov, ker bi jim to prineslo casus belli.

Donald Trump se je izkazal za človeka, ki zna reagirati čustveno. V trenutku, ko bi spoznal, da je blizu poraza na volitvah in če bi mu ljudje okoli njega postregli s kakšnimi friziranim poročilom ,s katerim bi ga prepričali, da so interesi ZDA na Bližnjem vzhodu ogroženi, bi lahko še kako odobril ne le provokacijo, ampak celo neposreden napad na Iran.