Kornilov meni, da Evropsko unijo čaka čiščenje drugače mislečih

‘Nova hladna vojna, ki jo je zahod že de facto napovedal Rusiji, vstopa v popolnoma novo fazo, ko antiruski retoriki neizbežno sledijo pozivi k pregonu lastnih drugače mislečih, katerih mnenje se ne sklada z uradno ideologijo’, za Ria Novosti piše Vladimir Kornilov. V komentarju poimenovanem Evropa se bori za liberalno enoumje in demokratični totalitarizem, ugotavlja, da Rusija v tem razvoju dogodkov niti ni več osnovni cilj sankcij in pritiskov.

Da, Evropski parlament gre celo tako daleč, da od Rusije zahteva spremembo njene ustave, a bolj zanimivo je, da predsednica Evropske komisije, Ursula von der Leyen svari vse, ki bi si želeli bolj tesne odnose z Rusijo. ‘To se pravi, da se ne obrača k Moskvi, ampak k vsem državam in posebej k političnim skupinam znotraj same Evropske unije, ki še upajo na bolj zdrav pristop Bruslja k zunanji politiki’, piše Kornilov. Pomembno vlogo imajo pri tem tudi mediji, ki ponavljajo njeno svarilo pred stiki z Rusijo in ga posvečajo predvsem tistim, katere imenujejo za ‘koristne idiote Kremlja.’

‘Nikakršnega dvoma ni, da zaostritev odnosa do notranje opozicije ni povezana toliko s škandalom okoli ‘berlinskega pacienta’, kakor prepričujejo nekateri evropski politiki. To je prej odgovor na masovno skandiranje ‘Putin! Putin!’ pred zidovi ruskega veleposlaništva v Berlinu.’ Berlinski pacient je seveda Aleksej Navalni, za katerega zahodna politika in mediji trdijo, da je bil zastrupljen z Novičokom, s strani ruske države, seveda in ki je postal povod za nove grožnje s sankcijami, hkrati pa tudi za zaustavitev izgradnje plinovoda Severni tok 2, ki bi Nemčijo oskrboval z ruskim plinom. Kornilov s skandiranjem pred ruskim veleposlaništvom v Berlinu misli na ogromne proteste proti politiki reševanja krize s Covid-19, na katerih se je pojavilo veliko ruskih zastav. Številni udeleženci so očitno kazali naklonjenost ruskemu predsedniku. Proteste so večji zahodni mediji skušali čim bolj ignorirati.

Kornilov piše, da imajo ruski mediji v Evropi večji vpliv, kot bi to želela vladajoča politika in sami zahodni mediji. RT Deutsch, različica ruske državne televizije, ki v Nemčiji oddaja v nemškem jeziku, je zelo priljubljena in po citiranju na družabnih omrežjih zaseda visoko drugo mesto. Po drugi strani recimo v Nemčiji po besedah Kornilova pada priljubljenost njihovega časopisja, kar je vsekakor razlog za veliko skrb.

‘Po njihovem mnenju je cilj ruskih množičnih medijev v Evropi vnesti dvom v zdrave vrste evropskega občestva. Zanimivo, od kdaj zahodni novinarji menijo, da je dvom nekaj slabega in grozljivega? Demokratična Evropa je vedno obsojala (kot minimum v besedah) totalitarizem in uradno enoumje. A zdaj se zahodni novinarji iskreno čudijo, zakaj njihovi sodržavljani išejo smisel v novicah o ‘zastrupitvi’ ali v ‘ vmešavanju’ in iščejo zdravo alternativo domačim časopisom in novičarskim kanalom, ki brez vsakega kritičnega odnosa razširjajo le ‘edino pravilno’ verzijo, ki jim jo spuščajo od zgoraj.’

To velja tudi za druge države, ne le za Nemčijo. Povsod se postavlja vprašanje, zakaj ima ruski zorni kot takšno privlačnost in zakaj njihova sporočila nimajo takšne moči. Kornilov meni, da ‘takšni strokovnjaki ne razumejo, da vsak zdravo razmišljujoči človek, potem ko v vseh medijih naleti na informacije o ruskih ‘okupatorjih’ ali ‘Putinu zastrupljevalcu’, prej ali slej poskuša najti potrditev za takšna senzacionalna dejstva. Ko ničesar ne najde v časopisju, se jasno da obrne k alternativnim virom.’ To je pravi razlog, meni Kornilov, zakaj so ruski mediji tako priljubljeni v Evropi. Ne premeteno delovanje notranjega sovražnika. Ruski mediji vsaj dajejo možnost z drugega zornega kota pogledati na probleme. ‘Tega se zahodni strokovnjaki, obsedeni z bojem proti Rusiji in s čiščenjem drugačnih mnenj znotraj Evrope, tudi bojijo’, piše Kornilov.

Nova hladna vojna ni usmerjena samo navzvzen, ampak tudi navznoter. ‘V tem je tudi smisel odkritih groženj v naslov nasprotnikov iz ust nove ‘železne lady’ Evrope, Ursule von der Leyen. Hladna vojna je nemogoča brez lova na čarovnice.’ Kornilov meni, da bo cilj tega lova na čarovnice čiščenje vseh, ki bodo prepoznani kot peta kolona in da se je to šele začelo. Z avtorjem se gre seveda strinjati in resnica je takšna, da so prvi streli že zdavnaj bili izstreljeni, a da do najhujšega še ni prišlo. Slej ko prej bo prišlo do še večjega pritiska, da se kot minimum prepove ruske medije, ruske novinarje pa označi malodane za sovražne agente. Veliki mediji bodo še širili histerijo in pritiskali na vse politike, ki bi želeli bolj zdravega in odprtega odnosa z našimi vzhodnimi sosedi, tako da bo postalo neracionalno podpirati drugačno politiko, kot politiko agresije, sankcij, groženj in oboroževanja.

Čas bo pokazal, ali bodo takšni pritiski uspešni, ali se bomo le otresli teh pritiskov in se izognili zaostrovanju hladne vojne, ki je sicer v interesu ZDA in ki jo zaradi zgodovinskih zamer podpira nekaj držav vzhodne Evrope.

Povzeto po Ria Novosti: Европа борется за либеральное единомыслие и демократический тоталитаризм

V dodatno branje: Vedno hujše sankcije bodo pripeljale do bolj agresivne ruske zunanje politike

One thought on “Kornilov meni, da Evropsko unijo čaka čiščenje drugače mislečih

Komentarji so zaprti.