Bo pakistanski predsednik vlade Imran Khan prepovedal TikTok?

Razlog niso ameriški pritiski, kakor smo vajeni zadnje čase. Ne, Khan misli, da je kitajsko družabno omrežje vozilo za širjenje obscenosti. Razburil ga ni le TikTok, ampak zaradi širjenja nespodobnih vsebin tudi drugi mediji, med njimi celo pakistanska državna televizija.

Kot poroča pakistanski The News:

The News je bilo prav tako razkrito, da je predsednik vlade Imran Khan usmeril svojega posebnega svetovalca za informacije, Asima Baywo, naj dela na obsežni strategiji, kako pakistnaske serije in filme očistiti nespodobnosti in vulgarnosti. Predsednik vlade mu je tudi naročil, naj pomaga pri snemanju filmov in serij, ki bodo upodabljale veličino islamske zgodovine in producira konstruktivno delo, prosto vulgarnosti in neetičnih tematik.

Khan je že zaukazal čiščenje interneta, družabnih omrežij in aplikacij. Pakistanska institucija za nadzor telekomunikacij, PTA je dala vedeti, da se skladno z zakonom in ustavo ne sme deliti nič vulgarnega in obscenega in je že blokirala pet aplikacij za zmenke, za katere se je odkrilo, da so z delitivijo fotografij golih lejbzik in gejev ‘širile goloto in homoseksualnost’.

Pakistanski predsednik vlade je julija kitajskemu družabnemu omrežju TikTok zagrozil z blokado, če ne bo filtrirala obscenih vsebin.

Minister za informacije, Shibli Faraz je citiral predsednika vlade, ‘da obscenost vodi k povečanju kriminala in zločinom, kot so posilstva otrok žensk. Pred kratkim mu je predsendik vlade povedal, da aplikacije kot TikTok hudo škodujejo družbenim vrednotam in bi jih taradi tega morali blokirati.’

Obsedenost z družbenimi vrednotami, tradicijo in napovedovanje boja liberalnim pogledom na svet, strah pred homoseksualci in očitna vera, da širjenje takšnih vsebin vodi k povečevanju števila istospolno usmerjenih in celo kriminala, so nekaj, kar druži skrajne konservativce po vsem svetu. Kakor na Madžarskem, tako v Pakistanu.