Mediji še preveč poročajo o Covid-19. Predsednik vlade in njegovi podporniki samo preusmerjajo pozornost

Pred poročanjem o Covid-19 skorajda ne ubežiš več. Povsod je. Mediji kot da bi pozabili, da obstajajo še druge stvari. Pa so. Veliko je tem, o katerih bi morali poročati, a jih vedno bolj ignorirajo.

Včeraj sem zanalašč gledal osrednja poročila na Pop Tv. Čakal sem, kako dolgo bodo govorili o Covid-19. Po štirinajstih minutah sem odnehal.

Kdo to še sploh spremlja? Komu je do poročil s terena o policistih, ki ustavljajo voznike in preverjajo, kam gredo in ali imajo s seboj ustrezne papirje? Je res tako zanimivo vsak ljubi dan spremljati številke testiranih, tistih ki so v bolnišnicah, nesrečnikov, ki so umrli? Ni to mogoče strniti v nekaj minut poročil, drugače pa nadaljevati z življenjem? Je Covid-19 zdaj res vse življenje, pozabili pa smo celo na globalne podnebne spremembe, za katere so nam še pred letom dni trdili, da so eksistencialna grožnja in da imamo še zelo, zelo malo časa, da preobrnemo trende?

Da, soočamo se s krizo. Da, ljudje umirajo. Da, potrebni so ukrepi. Potrebna je odgovornost posameznikov. Toda kar je preveč je preveč. Ne čudim se, da toliko ljudi medije preprosto izklaplja. Saj vedno govorijo o enem in istem. Dajte no, tisti, ki so dovzetni, so že zdavnaj sprejeli, da morajo nositi maske, da se ne smejo družiti v velikih skupinah, da morajo biti odgovorni. Če medijem z vsem svojim sporočanjem in celo s širjenjem panike to do zdaj ni uspelo, potem jim nikoli ne bo. A predsednik vlade in njegovi podporniki mislijo drugače. Da bi preusmerili pozornost s slabih številk, krivijo velike medije, češ da poročajo premalo ali nepravilno. Resno? Kaj bi pa naj še? Podaljšali poročila na dve uri na dan, v katerih ne bi omenili ničesar drugega, kot kar bi jim sporočila vlada? Bi naj molčali, če bi kakšnega politika zalotili brez maske? Bi naj ignorirali petkove proteste? Naj bi se šli cenzuro in se spremenili v vladne predstavnike za stike z javnostmi? Bi to delovalo? Ne bi to le še povečalo nezaupanja med državljani?

Ob tem se spomnim na dobro anekdoto iz Sovjetske Zveze. Na vrhuncu cenzure in zatiranja je neka ženska začela po Moskvi po tleh metati prazne liste papirja. Seveda jo je tajna policija prijela im odpeljala na zaslišanje. Obtožili so jo, da je agitatorka. Toda, zakaj je razmetavala prazne liste papirja? ‘Zato ker tako vsi vedo, kaj je narobe,’ je odvrnila.

Tudi če v tej državi uvedete popolno cenzuro, če začnete zaiprati in streljati vplivneže, ki mislijo drugače, bodo ljudje še vedno imeli svoje mnenje. To bo pod površjem, malodane nevidno, a bo. Niti na Facebooku ne bo treba ničesar deliti. In ker bo potlačeno, bo nevarnost, da eksplodira še mnogo večja. Saj že vendarle vidimo, da se marsikje po svetu vrstijo množični protesti proti vladnim ukrepom, ponekod so celo že nasilni. Mar res mislite, da je Marko Potrč tisti, ki je zavedel toliko Slovencev, da se zdaj Covid-19 veselo širi po državi? Resno? Če pustimo ob strani, da ni nikoli povedal nič kaj posebno spornega, le rahlo skeptičen je zmeraj bil, je prava resnica ta, da je le izrazil to, kar veliko Slovencev misli. Se ne strinjate z njimi? Tudi dobro. Ampak to ne more biti izgovor za uvajanje cenzure, celo za grožnje in širjenje najbolj pritlehnega sovraštva.

Napad predsednika vlade na medije, češ da so krivi za slabo stanje v državi, je povzročil odziv dvaindvajsetih urednikov, ki so spisali pismo, v katerem se seveda branijo. ‘Prepričani smo, da so v zadnjih mesecih bralci, poslušalci in gledalci prek različnih medijskih kanalov, vsebinskih formatov in žanrov lahko dobili celovit vpogled v dogajanje, povezano s covidom-19,’ so zapisali. Seveda imajo prav. Prav, da so naredili vse, da javnosti predstavijo nevarnost Covid-19. Po drugi strani bi namreč lahko rekli, da so celo pretiravali in zavrgli velik del svoje odgovornosti, javnost obveščati o pomembnih zgodbah doma in po svetu. Ker so jih preprosto potisnili v ozadje.

Razumem vlado in njene podpornike. Številke niso dobre. Potrebujejo grešnega kozla. Ker največja koalicijska stranka že tako ali tako obračunava z mediji v želji, da jih disciplinira, je to le še en razlog več, da jih krivijo širjenja Covid-19. Medtem, ko se ne ozirajo na svoje, ki da so preutrujeni, da bi si nadeli masko, ali so pač pozabljivi, so problem Jenulli, Čordići, celotna opozicijska politika. Gre za preusmerjanje pozornosti, ki deluje le pri njihovih podpornikih. Pri večini pač ne. A nadaljevali bodo, ker jim nič drugega niti ne preostane. Mediji pa, no, bil bi že čas da ponovno odkrijeju tudi kaj drugega, kot samo Covid-19.