Anketarji so se v ZDA spet ‘zmotili’

Ponovila se je zgodba iz leta 2016. Ankete javnega mnenja so v veliki večini napovedovale veliko zmago demokratskega kandidata Josepha Bidena. Na nacionalni ravni, kjer so ankete tako ali tako nesmiselne, skoraj z desetimi odstotki prednosti. A napovedovale so tudi veliko vodstvo v nekaterih ključnih državah. Kot je pokazal dan volitev, je resnica rahlo drugačna.

Najprej se je to po zaprtju prvih volišč videlo na Floridi. Če bi Biden zmagal tam, bi bilo drame zgodaj konec. Najprej je res vodil, a potem so začeli prihajati glasovi s podeželjskih območij, ki so močno republikanska in Trump je končal z več kot triodstotno prednostjo. K uspehu so pripomogli Venezuelci in Kubanci, ki jih je uspel prepričati s svojim strašenjem pred socializmom. Leta je vanje vcepljal te strahove, tako da so mu v ključnem trenutku prinesli potrebne glasove.

Ko je bila Florida varno pospravljena med rdeče države (torej v Trumpov tabor) se je začelo kazati tudi, da Bidenu ne bo uspelo v marsikateri državi, za katero je upal, da jo mogoče preobrne in doseže premočno zmago. Ohio, Severna Karolina in Virginia so najprej kazale prednost demokratskega kandiadta, a ko so se glasovi seštevali, se je ta topila. V Virginiji je bil Trump celo od začetka spredaj. Še en dokaz, da ankete niso ravno zadele pulza Amerike.

Čas teče, Amerićani pa še ne vedo, kdo je zmagovalec predsedniških volitev. Čeprav liberalni mediji želijo pokazati, da je zmaga v rokah demokratskega kandidata, to še ni potrjeno. Glasovi se še vedno seštevajo. Če Trumpu uspe zmagati v Pennsylvaniji, je rezulta malodane izenačen, tudi če izgubi Arizono. Potem bo odločil eden izmed dvojca Michigan – Wisconsin.

Takole imamo. ZDA so razklane. Kljub neverjetni volilni udeležbi je Trump še vedno konkurenčen. Večina anket je podcenila njegovo priljubljenost. Vprašati se moramo, ali je mogoče, da bi šlo za iskreno pomoto, za napačno vzorčenje. Ne. Drugič zapored je to nemogoče, še posebej, ker obstajajo ankete, ki so dobro napovedale rezultat in celo možnost Trumpove zmage. Ankete lahko torej vržete v koš, prav tako medije, ki ure in ure nočejo priznati Trumpove zmage na Floridi in ki še zdaj, ko je že povsem jasno, kako zelo izenačena je tekma, nenehno trobijo, da je Biden malodane zmagal.

Kdo pa bo v resnici zmagal, bomo bržkone videli šele v prihodnjih urah ali celo dneh, odvisno od tega, kako hitro se bo preštelo preostale glasove v še nekaj ključnih državah.

One thought on “Anketarji so se v ZDA spet ‘zmotili’

Komentarji so zaprti.