Trump želi z vojsko pravnikov dobiti volitve

Kar se ta čas dogaja v ZDA, je sramotno. Politika nenehnih delitev in širjenja strahu in sovraštva je obrodila sadove. Čeprav je ameriški volilni sistem močno pomanjkljiv, nič ne kaže, da bi bil tudi posebej nepošten, a ameriški predsednik in njegovi podporniki ga zdaj hočejo prikazati v slabi luči, da bi na koncu le še iztržili zmago.

Zgodilo se je naslednje. Zaradi širjenja Covid-19 je ogromno Američanov glasovalo po pošti. Okoli 100 milijonov. Med njimi je bila večina demokratov, ki se bolj bojijo Covid-19, kot republikanci. Slednji kažejo prezir do ukrepov, ne nosijo mask niti na množičnih shodih v podporo Trumpu in nasprotujejo zapiranju gospodarstva. Zaradi tega je mnogo več republikancev volilo neposredno na sam dan volitev. V nekaterih državah, ki imajo očitno zelo slabo pripravljen sistem preštevanja glasovnic, je to privedlo do tega, da so po zaprtju volišč najprej prešteli glasovnice, ki so bile oddane neposredno in po prvih delnih rezultatih je Trump končal v vodstvu. Govorimo o Wisconsinu, Michiganu, Pennsylvaniji, tudi o Severni Karolini. Toda, potem so začeli prihajati glasovi iz urbanih centrov, ki so večinsko demokratski in se preštevati glasovnice po pošti in Trumpova prednost se je začela topiti. V Michiganu in Wisconsinu je Biden prevzel prednost. V Pennsylvaniji je postalo očitno, da kljub velikem začetnem zaostanku, Biden lahko še osvoji državo in s tem zapečati Trumpovo usodo. Namreč, Biden bi z zmago v teh treh državah že presegel potrebno število elektorskih glasov (270) za zmago.

Donald Trump in njegovi privrženci so takoj spoznali, koliko je ura in začeli biti plat zvona, češ da demokrati kradejo volitve.

Temelje so postavili že zdavnaj. Kot že zapisano, politika delitev, brezumnih obtožb, da demokrati za ZDA pripravljajo komunizem, da hočejo ukiniti svobodo izražanja, socializirati zdravstveno zavarovanje, v imenu kulturnega marsksizma zmanipulirati mladino, z imigracijo nadomestiti domače prebivalstvo, vse razprodati Kitajcem, da so demokrati povsem pokvarjeni in da ne morejo drugače, kot da volitve ukradejo, vse to je obrodilo sadove. Ogromno republikancev res misli, da zdaj v ključnih državah preštevajo lažne glasovnice in da je to treba ustaviti.

Donald Trump in njegovi neposredni pomagači tega skoraj zagotovo ne verjamejo, a pripravljeni so iti čez trupla, da bi volitve še zmagali. Zdaj je nastopil čas za vojske odvetnikov, ki bodo s tožbami skušali ustaviti preštevanje glasovnic tam, kjer je to še mogoče in s ponovnim preštevanjem zavreči čim več tistih, ki so bile za demokratskega kandidata. Predsednik Trump je šel celo tako daleč, da je že razglasil zmago v Pennsylvaniji. Ponekod so množice republikancev malodane tolkle po vratih volilnih centrov in zahtevale, da dihajo za ovratnik tistim, ki štejejo, čeprav je v volilnih centrih že tako dovolj republikanskih in demokratskih opazovalcev. Gre za poskus ustrahovanja.

ZDA se nahajajo v zelo nevarnem položaju. So razklane in polne nezaupanja in sovraštva. Drug o drugem mislijo samo najslabše. Ni vsega kriv samo Trump, to je že jasno, a ta zadnja epizoda je njegovo delo. Oklepa se oblasti in s tem povečuje možnost nasilnih izbruhov. Edina sreča za zdaj je ta, da bo pravna pot vsaj začasno pomirila bolj goreče podpornike eni in druge strani. Mogoče bodo počakali na razplet, preden se množično podajo na ulice in skušajo nasilno uveljaviti svoj prav.