Četudi bo Trump izgubil, bo njegova skrajna politika ostala

V torek Američani niso odločali le o tem, kdo bo njihov predsednik, ampak so tudi izbirali vse poslance v Predstavniškem domu, tretjino senatorjev in enajst guvernerjev. Demokrati so pridobili nekaj sedežev v Predstavniškem domu, kjer že imajo večino, ni pa jim uspelo preobrniti Senata, kjer bo večina še naprej republikanska. Do velikega preobrata ni prišlo.

Mnogi republikanci leta 2016 niso bili zadovoljni, da bo njihov predsednik Donald Trump. Imeli so dovolj drugih, boljših predstavnikov, a ko je postal predsednik, jim ni preostalo drugega, kot da ga podpirajo. Bali so se, da jih bo povlekel v globino in da bodo njegove nenehne neumnosti in pogosto divji napadi nanj s strani medijev demokratom omogočili velik preobrat, ki jih bo zelo drago stal v Kongresu in po posameznih državah.

Rezultati tokratnih volitev kažejo, da temu ni tako. Trump je mobiliziral ogromno Američanov, republikanska stranka pa ni doživela poloma. Jasno je, da so njihovi volivci pripravljeni podpirati brezobzirno in žaljivo vodstvo predsednika. Po drugi strani je Trump vendarle izpolnjeval republikanski politični program. Nižal je davke, odstranjeval regulacije, zaostroval politiko do imigrantov, polnil Vrhovno sodišče s konzervativci. Če bi se znal obnašati, bi bil enak kot vsak drugi republikanec.

Ni se niti uresničil strah, da bo stranko počasi pokopala demografija. Predsedniku je namreč uspelo pridobiti več podpore med manjšinami, kar republikancem daje upanje, da bodo tudi v prihodnosti konkurenčni, čeprav bo delež belopoltega prebivalstva padal.

Ker Donald Trump ni doživel uničujočega poraza, se ameriška politika na žalost ne bo spremenila na bolje. Lekcija je naslednja: zmagovati se da z najbolj nesramnim obnašanjem in širjenje teorij zarot ne škoduje. Spodobna politika je v ZDA na odhodu. Ne slepimo se, tako je tudi marsikje drugje po svetu.